Menu

zoeken

SINT NICOLAASGA – De Hobbywerkplaats in Sint Nicolaasga bestaat 25 jaar. De werkplaats aan de Rengersstraat is uitgebreid met een Creatheek, een ruimte waar creatievelingen aan de slag kunnen met hun hobby. ,,Een plek voor hobby’s als schilderen, boetseren, textiel of houtsnijden. Mensen die creatieve ideeën hebben zijn van harte uitgenodigd.”

 

Zeven dagdelen in de week worden de apparaten in de Hobbywerkplaats benut. Met afvalhout, dat door plaatselijke aannemers beschikbaar wordt gesteld, worden de mooiste creaties gemaakt. ,,Van nestkasjes tot mooi meubilair”, vertelt voorzitter Jan Buitenga van Stichting Hobbywerkplaats Sint Nicolaasga. Voor het basismateriaal betalen de leden een klein bedrag en met dat hout mogen ze doen en laten wat ze willen.

De stichting is in 1989 opgericht om een plek te geven voor het uitoefenen van de hobby van gepensioneerden en mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De leegstaande werkplaats aan de Rengersstraat, voorheen gebruikt als plastichandel en later door een timmerbedrijfje, werd gekocht. Sindsdien komen er gemiddeld zo'n tien leden per dagdeel dat de Hobbywerkplaats geopend is. ,,Er zijn mensen die vroeger in een houtfabriek hebben gewerkt, maar ook mensen zoals ik die echt wegwijs gemaakt moeten worden met de machines en technieken.”

Zagen, draaibanken en schuurmachines staan ter beschikking om de werkstukken te maken. ,,Allemaal puur voor eigen gebruik. De spullen worden niet vanuit de stichting verkocht. We beconcurreren dus niemand.” Buitenga benadrukt dat met name het sociale aspect van groot belang is. ,,Gezelligheid met elkaar. En daar hoort ook een kop koffie en een praatje bij.”

De stichting telt nu 45 leden en dat is in die 25 jaar altijd stabiel gebleven. Toch hoopt het bestuur dat door de komst van de Creatheek meer mensen zich voor de Hobbywerkplaats aanmelden. ,,Tot voor kort verhuurden wij een ruimte aan de speelotheek. Daar ging helaas de stekker uit. Als bestuur wilden we graag wat met de ruimte doen. Een kantine hebben we al, dus zijn we met het plan gekomen om ruimte te bieden aan andere hobby's. Wat precies hangt af van de behoefte van de nieuwe leden.” Met behulp van forse bijdragen van het Sieb Jellesma Fonds, Stichting Westermeer en de Rabobank kreeg de ruimte een flinke opknapbeurt. De Creatheek is geïsoleerd, ingericht en voorzien van meubels en een logo die vanzelfsprekend in eigen beheer zijn gemaakt.

Inmiddels is er een breigroepje van zo'n acht dames die de Creatheek met regelmaat gebruiken om samen hun hobby uit te oefenen. Ook Buitenga zelf maakt regelmatig gebruikt van de ruimte. ,,Voorheen schilderde ik altijd alleen in een hokje thuis. Nu doe ik dat hier.” De Hobbywerkplaats hoopt bijvoorbeeld ook dat er Sint Nyksters zijn die gebruik willen maken van de speciale oven voor het keramiekbakken. ,,Ieder lid van de afdeling Creatheek heeft toegang tot deze ruimte. Dat hoeven niet alleen ouderen te zijn, onze huidige doelgroep. Ook jonge mensen mogen, wellicht in groepsverband, gebruik maken van de faciliteiten van de Creatheek. We denken bijvoorbeeld aan het organiseren van workshops, die worden geleid door andere enthousiaste amateurs, maar indien gewenst ook door mensen die al langer 'professioneel' met hun hobby bezig zijn. Iedereen die een goed idee heeft over een creatieve invulling kan zich bij ons melden.”

Net als het zachte prijsje voor het afvalhout voor de leden, is ook het gebruik van de Creatheek laagdrempelig. ,,Leden betalen op dit moment 34 euro per jaar. De hobbyisten moeten zelf het materiaal aanschaffen, maar verder staat alles tot hun beschikking. ,,Wij zijn dus op zoek en benieuwd naar mensen die de ruimte willen claimen.”

Voor meer informatie kunt u kijken op www.hwpsintnyk.nl of mailen naar . ,,Maar mensen mogen mij ook altijd aanspreken”, aldus Buitenga, die zelf tegenover de Hobbywerkplaats woont. Vanwege het jubileum wordt er nog gedacht aan het organiseren van een open dag, op een nog nader te bepalen datum.

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!