Menu

zoeken

171115 Zonnepark waterplas Herman Visser turendSINT NICOLAASGA – Een drijvend zonnepark dichtbij bedrijventerrein Slotmolen in Sint Nicolaasga moet in de toekomst voor zo’n vijfhonderd huishoudens stroom opwekken. Ondernemer Herman Visser heeft samen met GroenLeven Zonne-energie uit Heerenveen een plan ontwikkeld voor een twee-en-een-half hectare grote waterplas, waarop de zonnepanelen komen te drijven. ,,Griene enerzjy is de takomst.”

De plannen zijn vergunningstechnisch gezien nog niet uitgekristalliseerd. Ook over het type systeem, bijvoorbeeld panelen die met de zon meedraaien, moet nog worden nagedacht. ,,Mar wichtich is dat in subsydzje fan it ryk takent is”, vertelt Visser trots. Hij runt een goedlopende houthandel in Spannenburg en is al jaren in bezit van de 2,5 hectare grote waterplas. ,,Dy leit der al tweintich jier en eins kinne we der neat mei.”

De ontwikkeling van het bedrijventerrein Slotmolen is voor Visser de reden geweest om na te denken over het gebruik van het water. Samen met Wiebren Bergsma van GroenLeven ontwikkelde hij het plan voor een drijvend zonnepark. ,,Jo lêze wolris wat. Yn it bûtenlân wurde al folle mear fan dit soart plannen ûntwikkeld. Yn Nederlân is der noch mar ien driuwend sinnepark realisearre.”

171115 Zonnepark waterplas Herman VisserDe randvoorwaarden zijn uitstekend. De ligging van de waterplas ten opzichte van de zon is uiterst gunstig. Voordeel is dat er een verdeelstation van het hoogspanningsnet nabij ligt. Bovendien wordt op deze manier ruimschoots aan de wens van de provincie voldaan om zonneparken in de buurt van bedrijventerreinen te realiseren. Ook ligt de waterplas 1,30 meter onder het peil van de passantenhaven van WSV Sint Nicolaasga. ,,De panielen lizze aanst rom ûnder it maaifjild. Dat bestjut dat it sinnepark hast net te sjen is, in soad Sint Nykster witte no net iens dat hjir in wetterplas leit.” De plas ligt 1,80 meter onder NAP en is daarom alleen zichtbaar vanaf de nieuwe loods, die Visser recentelijk aan de rand van Slotmolen heeft gerealiseerd. Daar wil hij in de toekomst ook gaan wonen.

Pluspunt van drijvende zonneparken is dat de opbrengst van stroom ten opzichte van veldopstellingen beduidend hoger ligt. Dit komt door de weerkaatsing van het water. De opgewekte stroom zal uiteindelijk aan het net worden teruggeleverd. ,,Duorsum op en top. Boppedat is dit fansels hiel wat oars as in wynmuone fan sechtich meter.”

Vergunningstechnisch moet alles nu worden dichtgetimmerd. ,,Dan binne we samar in jier fierder”, verwacht Visser. Hij wil zijn plannen desalniettemin in een vroeg stadium met de buitenwereld communiceren. Bezwaren van omwonenden verwacht hij niet. ,,De ienige dy’t der miskien lest fan hawwe kin, bin ik sels. Myn oare buorlju binne Headammen Outdoor, dat troch myn broer runt wurdt, en molkfeehâlder De Vries dy’t sels ek griene stroom opwekt.” Visser is daarom positief. ,,Ik hoapje dat it slagget. It is yn myn eagen in moai ynitiatyf foar griene enerzjy, wêr we foar de takomst dochs net om hinne kinne.”



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!