Menu

zoeken

170925 Jubileumshow PSV De Oorspong variantSINT NICOLAASGA – De leden van paardensportvereniging De Oorsprong halen op zaterdag 14 oktober alles uit de kast voor het jubileum. De club bestaat namelijk tachtig jaar en alle geledingen van de sport komen tijdens een feestelijke show aan bod. ,,We wolle oan it doarp sjen litte wat hjir yn de maneezje allegearre bart.”

Eens in de vijf jaar organiseert de paardensportvereniging uit Sint Nyk een speciale jubileumshow. Pony’s, menners, ruiters, koetsen. De 275 leden, eventueel als vrijwilliger, komen in actie. ,,Sa kin de bûtenwacht ek ûntdekke werom der eins altiten wol wat te rêden is by ús. Sy sjogge fansels ek de trailers mei hynders dy’t op en del ride nei de maneezje”, vertelt Theo Nota. Hij is voorzitter van de jubileumcommissie, die verantwoordelijk is voor het draaiboek van de avond. ,,De leden kinne sels in ynfulling jaan, mar we wolle it leafst alle takken fan de hynstesport sjen litte. Alle geledingen krije sa’n tsien minuten. Wy moatte dêr in ôfwikselend programma fan meitsje.”

De paardensport is in tachtig jaar tijd flink veranderd, vertelt voorzitter Lammert Jager van PSV De Oorsprong. ,,Yn it begjin seagen jo hielendal gjin pony’s lykas no wol it gefal is. Hynders waarden brúkt foar it boerewurk, net allinnich mar om op te riden. Faaks wiene it allinnich Fryske hynders, wêr’t de minsken foar de ûntspanning in ritsje op makken. Eltsenien kaam ek ridend nei de klub ta.” Met de opkomst van de mechanisatie in de landbouw veranderde de sport. Op het boerenbedrijf maakte het paard plaats voor de trekker. Vijftig jaar geleden kwamen de eerste pony’s. In de jaren tachtig maakte de club nog gebruik van de rijbaan van voormalige stoeterij De Oorsprong.

170925 Jubileumshow PSV De Oorspong paardenMet de komst van de overdekte manege in Sint Nicolaasga veranderde ook de paardensportvereniging. Auto’s met trailers rijden tegenwoordig af en aan. ,,Der is eins gjin jûn dat hjir neat te rêden is”, legt penningmeester Julius Rijpkema uit. Zelfs uit de Noordoostpolder rijden liefhebbers naar Sint Nyk om van de faciliteiten gebruik te maken. ,,Dan giet it meinammen om menners, dy’t de kombinaazje mei it bosk blykber oantrekklik fine.” Ieder lid heeft een eigen sleutel van de manege en dat komt de laagdrempeligheid ten goede. Van terugloop van populariteit in de paardensport zoals elders merkt PSV De Oorsprong daarom vooralsnog niets. De club heeft een stabiel ledenaantal.

De jubileumshow krijgt een bijzonder historisch tintje. Naast het tachtigjarige bestaan is het ook vijftig jaar geleden dat de club een speciale propagandarit maakte. Koninklijke Vereniging ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’ was een halve eeuw geleden op sterven na dood. In de landbouw werden de bekende Friese boerenpaarden ingeruild voor trekkers en daardoor werd de belangstelling voor de sport ook minder groot. De Sint Nykster paardensportvereniging ging tijdens die tocht op Fryske hynders de provincie door. ,,We wolle net sizze dat troch De Oorsprong it Stamboek rêden is, mar it ha seker wol in ympuls joen”, vertelt Lammert Jager. Ruiters van destijds zitten tijdens de jubileumshow in een koets en blikken zo terug op de bijzondere promotierit in 1967.

Het programma wordt met historische terugblik afgetrapt. Daarna is er een parade, waar tientallen leden aan deelnemen. De eerste ponygroep gaat vervolgens haar kunsten laten zien, waarna het de beurt is aan een viertal sjezen en voeren zestien ruiters of amazones een carrousel op waar ze al maanden aan het trainen zijn. ,,Foar it skoft wurde ús kampioenen noch yn it sintsje setten en sille de marathonriders mei in spektakelstik it sân oan it dak spatte litte”, vertelt Theo Nota. Na een muzikaal intermezzo van de Zingende Hoefsmid Wietse Prins komen zes arrensleeën in de bak. Vervolgens is het de beurt aan de tweede ponygroep met dressuur, karretjes en een proef op muziek. De categorie onder zadel heeft een barrel-race. Het publiek wordt betrokken bij het muzikale programma-onderdeel ‘tuigen onder zadel’. Daarna is de koetsenparade. Het officiële programma wordt afgesloten met het koningsnummer ‘A la fléche’. ,,Nei ôfrin is der in ferlotting en ha we foar it feest de sjonger Frerik de Swetser regele.”

Het jubileumprogramma begint zaterdag 14 oktober om 19.00 uur. Speciaal voor deze gelegenheid wordt er een tribune voor vijfhonderd mensen in de manege opgebouwd. Er wordt geen entree geheven, zodat er geen enkele belemmering is om de bijzondere show bij te wonen, aldus Nota.

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!