Menu

zoeken

170609 ZomerconcertSINT NICOLAASGA – Het succes van het zomerconcert, dat twee jaar geleden in en rond Wilhelminaoord werd georganiseerd, krijgt een vervolg. Shantykoor De Headammers, het katholieke koor Meiinoar – beiden uit Sint Nyk – en muziekvereniging Crescendo uit Idskenhuizen trekken alles uit de kast voor een vrolijke muziekmiddag op zondag 25 juni. Locatie is dit jaar het buitenterrein bij zorgcentrum Doniahiem.

De plek voor het concert legt fysiek een verbinding tussen het Sint Nykster zorgcentrum en het voormalige stationsgebouw, dat tegenwoordig het onderkomen is van de drie jeugdverenigingen. ,,It leuke is dat de bewenners fan Doniahiem troch de foardoar, of miskien sels fanút harren tún it konsert folgje kinne”, vertelt dirigent Jacob Jellesma van shantykoor De Headammers. Het zorgcentrum werkt mee door te helpen met de aankleding en met het schenken van koffie en thee. Bovendien kan er van de toiletvoorzieningen gebruik worden gemaakt.

Aan de andere kant van het terrein wordt De Wissel, het onderkomen van de Sint Nykster jeugdverenigingen, opengesteld. ,,Op it stuit is der in diskusje oer it eigendom fan it gebouw. Tidens it konsert hat de jeugd de kâns om oan de minsken sjen te litten wêr it eins oer giet. Boppedat helpje Jeugdspoar, De Wissel en KPJ safolle mooglik mei de opbou en kinne de besikers yn it stasjongebou in fris of bierke krije.”

Simmerconcert WilhelminaoordCentraal staat de muziek. Shantykoor De Headammers, het koor Meiinoar en Crescendo brengen tussen 14.30 en 17.00 uur om de beurt een vrolijk deel van het eigen repertoire ten gehore. ,,We wiksele ôf sadat de minsken net in heal oere nei ien koar sitte te hearren. Sa meitsje we it programma foar eltsenien tagonkelik.” De muzikanten van Crescendo ondersteunen bovendien tweemaal de koorleden van Meiinoar bij een Abba-medley en een stuk van Queen. Bovendien staan het shantykoor en de muziekvereniging ook een keer samen op het podium. ,,As ôfsluting litte we mei syn trijen in moai stik hearre. Dan helje we noch ien kear alles út de kast.”

De drie verenigingen vonden elkaar twee jaar geleden bij het organiseren van het zomerconcert bij Wilhelminaoord. ,,We ha wolris faker gearwurke en dat befalt goed.” Het buitenoptreden werd een succes door het afwisselende programma, de bijzondere locatie en het weer. ,,De berjochten wiene doe striemin. Mar hoe tichter we bei de begjintiid kamen, hoe better it waar waard. Der kamen trijehûndert minsken. It wie in grut súkses. Nei ôfrin begûn it wer te miezerjen.” Voor psychische zorgverlener MindUp, onderdeel van GGZ Friesland en toenmalig eigenaar van Wilhelminaoord, een kans om zich te presenteren aan het dorp. ,,Dizze kombinaazje wie geweldich. No is Wilhelminaoord yn oare hannen kaam, dus miskien leit hjir yn de takomst noch wol in kans. It idee fan it bûtenterrein by Doniahiem is spontaan opkaam.”

Het concert is voor iedereen toegankelijk. Bij De Wissel wordt voor de allerjongsten ook nog een springkussen geplaatst. Gemeente De Fryske Marren en Ondernemersvereniging Sint Nicolaasga zijn benaderd voor een bijdrage in de kosten. ,,De kombinaasje tusken jeugd en âlderein is fansels hiel leuk. We tinke dat it konsert troch de muzykkar ek tagonklik wurdt foar jong en âld. Foar elts wol wat.” Voor Meiinoar en Crescendo is het concert ook de afsluiting voor de zomervakantie. De Headammers hebben op 12 juli nog een lastig repetitie bij de jachthaven, die traditioneel is omgedoopt tot het ‘vlak voor de vakantie’-concert.

De koren en de muziekvereniging zijn druk aan het repeteren voor het bijzondere concert. Dat doen ze ook twee keer gezamenlijk. ,,Dat is fansels wol nedich. De Headammers en Meiinoar ha beide in hiele goeie namme en ek Crescendo is in goed korps mei warbere leden en in sympatike dirigent. It ienige dat we net yn de hân ha is it waar. We kinne net samar mei hûndert muzikanten útwike. Dus tomje dat it droech bliuwt.”

(Foto boven: Vlnr Hielkje de Wolff van het koor Meiinoar, Hendriek Sijbesma van Crescendo, Corien Rondaan van Doniahiem en Jacob Jellesma van De Headammers) 

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!