Menu

zoeken

jeugd survival 2006 7SINT NICOLAASGA – De jeugdsurvival van de ‘30 april-groep’ staat de bestuursleden van jeugdsociëteit De Wissel nog helder voor de geest. Al jaren wordt het evenement niet meer in Sint Nicolaasga georganiseerd. De eigen herinneringen zijn zo warm, dat een nieuwe generatie de handschoen op zondag 30 april oppakt. Zonder verslagen of draaiboeken uit het verleden. ,,We fine it tsjil hielendal opnij út.”

,,Dy jeugdsurvival wie altiten hartstikke leuk”, blikt Corien Feenstra terug, ,,As bern hearre jo de ferhalen fan heit en mem oer de Brandweersurvival altiten oan. Sa’n tsien jier lyn hiene we noch ús eigen fariant.” Het idee om de jeugdsurvival nieuw leven in te blazen, werd vorig jaar tijdens de bestuursvergadering geopperd. Toen is besloten om eerst een Spokentocht te organiseren. Toch bleef het idee hangen en is uiteindelijk een commissie van vier bestuursleden vanuit De Wissel met het idee aan de slag gegaan.

jeugd survival 2006 6

Ilse Posthumus, Irene Hogeterp, Lennart de Groot en Corien Feenstra vormen het clubje dat de jeugdsurvival in de steigers zet. Met ervaringen van de eigen deelname aan de Brandweersurvival en de herinneringen aan de jeugdsurvival is een route van twee-en-een-half tot drie uur uitgetekend. In Sint Nicolaasga en omgeving worden verschillende activiteiten en hindernissen uitgezet, waarbij water niet wordt geschuwd. Met het oplossen van rekensommen kunnen de deelnemers de route volbrengen. ,,It is echt foar de jeugd. Net te maklik, mar ek gjin ûnmooglike opjefte”, legt Lennart de Groot uit, ,,It wurkjen mei in kompas en yn it donker sa as by de Brandweersurvival is in stap te fier.”

,,Foar ús is it ek allegear nij. Wy hope it faker te organisearjen. As der saken te maklik of júst te dreech binne, dan kinne we dat foar de oare kear oanpasje”, legt Irene Hogeterp uit. De commissie houdt een nauwkeurig draaiboek bij zodat voor de komende jaren de organisatie eenvoudig op te pakken is. Doelgroep zijn de jongeren van twaalf tot zestien jaar. Zij gaan in groepjes van vijf tot zes personen op pad.

jeugd survival 2006 5De Wissel krijgt op de dag zelf ondersteuning van jongerenverenigingen Jeugdspoar en KPJ. Miks Jongerenwerk en JongFM jongerenwerk steunen het initiatief financieel. Bij de brandweer is aangeklopt voor materialen. Voor De Wissel is de jeugdsurvival een mooie aanvulling op het jaarlijkse programma. Na afloop wordt bepaald of de activiteit ieder jaar wordt georganiseerd of dat er wellicht een afwisseling komt met de Spokentocht. De elf bestuursleden van de jeugdsociëteit richten zich verder op de gezellige vrijdagavond, wanneer de jeugd zich tussen acht uur ‘s avonds en middernacht in het voormalige stationsgebouw verzamelt. Zo nu en dan is er een thema-avond. ,,De drompel foar de jeugd fan 16 oant 25 jier út de omkriten fan Sint Nyk is leech om hjir binnen te stappen”, vertelt Irene Hogeterp. De jeugdsociëteit is beheerder van pand en heeft recentelijk een nieuwe vloer aangebracht. Ook is er een aantal jaren geleden een nieuwe bar in gekomen. ,,Gesellichheid stiet by ús heech yn it findel.”

Deelnemers aan de jeugdsurvival kunnen hun team opgeven via . Er is in principe ruimte voor zestien teams. Vol is vol. Deelname bedraagt vijf euro per persoon. Ook moet een volwassene tekenen voor het eigen risico. De starttijden op zondag 30 april worden via de mail gecommuniceerd. Voor de winnaar ligt er een leuke prijs in het verschiet. Op de avond na de survival wordt uitleg gegeven over de route en de opdrachten.

(Archieffoto's: De Zakenman - Jeugdsurvival 2006)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!