Menu

zoeken

170413 Johan Postma variant hoogteSINT NICOLAASGA – ,,It jout in kick om mei in masjine fan tritich ton wurk te fersetten.” Als zzp'er is de 27-jarige Johan Postma uit Sint Nicolaasga dagelijks in de weer met het grote grondverzet dat nodig is voor het vernieuwde knooppunt bij Joure. Zijn brede inzetbaarheid is de grootste kwaliteit. ,,In kraan, shovel of bulldozer. It makket my net út.”

Wat wil je later worden? Een vraag die kinderen in vriendschapsboekjes vaak voorgeschoteld krijgen. Een oud-klasgenoot van Johan Postma wist hem te vertellen dat hij daar ‘Bulldozer machinist’ als antwoord had ingevuld. ,,Eins ha ik altiten wol witten dat ik masjinist wurde woe”, legt hij uit. Dat Postma momenteel bijna letterlijk in zijn achtertuin aan het werk is, geeft hem een trots gevoel. ,,Fanôf it begjin bin ik der by. En ik hoopje fansels ek oant de lêste wurksumheden. Dan ryd ik aanst oer de nije sneldyk en dan kin ik sizze dat ik fan de earste skeppe oant it lêste pealtsje fan de fangrails hjir oan mei boud ha.”

170413 Johan Postma variantDe ‘thuiswedstrijd’ springt vanzelfsprekend in het oog bij zijn kennissenkring. Iedereen rijdt er immers langs en ziet de vorderingen. Op verjaardagsfeestjes krijgt hij veel vragen. Bijvoorbeeld of het werk nog volgens schema verloopt. ,,Ek moat ik faaks útlizze dat wy net samar wat hinne en wer ride. Bygelyks mei de bulten foar de fly-overs. Dêr ha wy oant in hichte fan tweintich meter grûn oanbracht. No bringe we dat werom nei tolve meter. Foar in leek liket it miskien dat we mar wat sân hinne en wer ride. Dan moatte jo útlizze dat de grûn ynklinke moat en dat dy tweintich meter foar de foarbelesting wol nedich is.”

Postma is via aannemer Gebroeders Van der Lee bij het project gekomen. Na zijn schooltijd heeft hij bij verschillende bedrijven gewerkt. Voor de aannemingsmaatschappij uit Hagestein heeft hij diverse werkzaamheden uitgevoerd. Onder andere het lossen van schepen en het storten van steen voor het versterken van de Wieringermeerdijk. ,,It is noflik wurkjen foar Gebroeders Van der Lee. In echt famyljebedriuw. Doe’t ik hearde dat it wurk foar it Knooppunt oan harren gunt waard, ha ik gelyk belle. Se kenne my en kinne myn kwaliteiten. Dus wurd ik no as zzp’er foar dit wurk ynhierd.”

170413 Johan PostmaDe 27-jarige Sint Nykster werkt sinds april 2015 zelfstandig. Tot het project Knooppunt Joure heeft hij zich voor verschillende kleine opdrachten uitgeleend. Ook heeft hij voor particuliere werkzaamheden zelf een kraantje aanschaft. Zijn passie ligt echter in het grote grond-, weg- en waterbouwwerk. ,,In soad Fryske jongens wurkje dêrom yn de Rânestêd. Yn it Noarden is Knooppunt Joure no it grútste ynfraprojekt. As dit ôfrûn is, soe it sa kinne dat ik folgend jier ek nei de Rânestêd gean.”

De inzetbaarheid bij Knooppunt Joure is zeer divers. Het begon met het aanleggen van het grote zanddepot bij Scharsterbrug. Vanuit de Langwarder Wielen komt het zand met buizen naar die locatie. Postma heeft zich bezig gehouden met het afwerken van de spuitkades rondom het depot en het wegschuiven van het zand bij de buis met een bulldozer. ,,Miskien wat ientoanich, mar is it wol belangryk om it sân yn te riden. It wetter moat der goed útstrome om de ûndergrûn hurd te krijen.” Het werk verschoof zich vervolgens naar de plek waar de fly-overs werden gerealiseerd. Ook heeft Postma zich drie weken bezig gehouden met het nachtwerk op de huidige rotonde bij Joure.

170413 Johan Postma pierHet laden van kiepwagens voor zandtransport en het aanbrengen van wapening in het zand voor de fly-overs stonden de afgelopen weken centraal. ,,De iene kear sit ik op ‘e bulldozer, de oare kear op in kraan of shovel. It wurk is hiel ôfwikseljend.” Een van de machines kan Postma beschouwen als ‘zijn’ shovel. ,,Dêr sit ik in soad op en mei ik by wize fan sprekken myn skuonnen efterlitte. It is in soad oeren draaien, hielendal mei it sânskowen. Op it depot rint fjierder hielendal nimmen. Op dy mominten is de radio myn grutste freon.”

Met het schaften praat hij veel met zijn collega’s. ,,Want sa beskouwe we inoar wol.” Zeventig procent van de werknemers, dat momenteel werkzaam is bij het Knooppunt, is bovendien Fries. Een verdienste van Gebroeders Van der Lee. Postma is zelf ook nog inzetbaar voor noodgevallen, mocht er in het weekend bijvoorbeeld een pomp of aggregaat moeten worden gecontroleerd. ,,Handich as jo sa tichtby it wurk by De Jouwer wenje.” Een glimlach verschijnt op zijn gezicht. ,,Sa sjogge jo mar wer dat Jousters ek sa no en dan Sint Nyksters nedich ha.”

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!