Menu

zoeken

161202 Jitiizer uit de oude doos variantSINT NICOLAASGA – De 25ste verjaardag van de Sint Nykster 'Tonger Core'-band Jitiizer wordt op zaterdag 10 december met een nieuw festival gevierd. Na een korte pauze, vijf jaar geleden, is de band helemaal terug. ,,Al spylje we allinnich noch op plakken dy't we sels leuk fine en reitsje we ek wol wat oare akkoarden.”

Sjaan Benaan is een Amsterdamse vrouw, die veel Sint Nyksters waarschijnlijk nog wel kennen. . ,,Dan wie der wer ien dy't de bleate kont oan har sjen liet en dan sei se oerstjoer 'Ik bel de politie, ik bel de politie'. Sa ha ik har yn werinnering”, vertelt leadzanger Hendrik Boonstra, beter bekend als Reade Rikus. ,,Sjaan Benaan is no de namme fan it kromste festival dat op 10 desimber yn it Sealensintrum yn Sint Nyk plakfynt”, vult gitarist Wilco Kuipers, oftewel Wilson, aan.

Het Sjaan Benaanfestival is het feestje ter gelegenheid van de 25e verjaardag van Jitiizer. Eerder dit jaar brachten de muzikanten een cd uit, waarop zelfs Duitse nummers staan. Het jubileum was voor Omrop Fryslân TV reden om de korte documentaire 5&Tweintich te maken. Het festival is het sluitstuk in het jubileumjaar. ,,Sa'n offisjeel momint fiere jo mei befreone bands”, zegt bassist Ronald Jellesma, die de artiestennaam Tommy draagt. Op het festival spelen daarom ook Baby Face Nelson, Frerik de Swetser en Hûnekop. ,,Mar it hiele konsept makket dit it kromste festival. Gjin standaard coverbands, mar acts mei kromme teksten. Boppedat is der in hiel soad mear, sa is der bodypainting en kinne de minsken in tydlike tatoeaazje sette” , legt gitarist Jan Gosse Brinksma, beter bekend als Gosse, uit.

161202 Jitiizer Sjaan Benaan variantHet festival is nog steeds in ontwikkeling. Zo laat Het Zalencentrum kromme biertaps installeren. Een activiteit in de streekagenda, op dezelfde datum zou elders een Bingo worden georganiseerd , bracht de mannen meteen op een ander idee. ,,We kinne wol bingo dwaan mei de nummers foar de jassen. Dat binne dan gelyk de lotjes wêr minsken prizen mei winne kinne”, bedenkt Reade Rikus. ,,O, en miskien kinnen we ek wol in tattoo-signeersessie dwaan.” Zijn hersenkronkels typeren de sfeer binnen de band. Na de pauze in 2011 is het plezier helemaal terug. Het is geen moeten meer voor Jitiizer.

De bandleden zijn het er onder eens dat de afgelopen 25 jaar eigenlijk een doorlopend hoogtepunt geweest. Aan iedere cd, ieder nummer en ieder optreden beleefden ze evenveel plezier. De Elfstedentocht met dertien optredens waarmee ze het Guiness Book of Records haalden, het spelen met grote bands als Jovink en de Heideroosjes, de tour door Amerika, te veel hoogtepunten om op te noemen. ,,En misskien wurdt Sjaan Benaan wol it hichtepunt”, stipt Tommy aan.

Het benefietoptreden tijdens 'Trap ALS de wereld uit' in Jirnsum in 2013 is een belangrijk moment gebleken. Nadat de band in 2011 eigenlijk zijn laatste optreden gaf, werd er voor deze gelegenheid de single 'Stean op' gemaakt. De opbrengst ging naar Stichting ALS. De bandleden kwamen ondertussen als vanouds iedere dinsdagavond samen op het zolderkamertje in De Wissel. Daar werd besloten om weer door te gaan. ,,We binne wol wat selektiver wurden yn de optredens dy we dogge”, vertelt Wilson. Gosse corrigeert hem. 'Nee, we binne wat eksklusiver wurden.”

161202 Jitiizer uit de oude doosTijdens het verjaardagsfestival zullen de bandleden, inmiddels veertigers, de vele bekende nummers de revue laten passeren. ,,Sa sprekke we de ferskate generaazjes oan”, benadrukt Reade Rikus, ,,En sa as altiten is de boadskip, dat we gjin boadskip ha.”

Kaarten voor Sjaan Benaan zijn te koop bij Jumbo Altenburg, Het Zalencentrum of via Jitiizer.frl. De deuren gaan op 10 december vanaf 20.00 uur. De muziek begint om 20.30 uur. ,,Wichtich is dat de minsken net te let komme, want we ha in tjokfol programma.”

(Foto boven en onder: Jitiizer, Foto midden: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!