Menu

zoeken

161202 Ivo de WolffSINT NICOLAASGA – Zijn toekomstpad heeft 24-jarige Ivo de Wolff nog niet uitgestippeld. Hij wacht af wat er op zijn pad komt. Toch lijkt een politieke carrière voor het hand te liggen en dat kan zomaar een functie als Kamerlid voor de VVD zijn. De Sint Nykster is nu secretaris bij de Amsterdamse tak van Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) en schaduwfractielid in De Fryske Marren. ,,Jo wolle wat foar de minsken en jo omjouwing betsjutte.”

De televisie heeft onafgebroken aangestaan. Het was volgens Ivo de Wolff niet de bedoeling, maar hij heeft de hele nacht naar de Amerikaanse verkiezingen gekeken. ,,Ik bin net mear op bêd kropen en ha de hiele nacht trochhelle. Der is fansels in stikje skiednis skreaun.” In de aanloop naar de verkiezingsnacht heeft hij als secretaris van de Amsterdamse afdeling van de JOVD aan de basis van een aantal politieke activiteiten gestaan. Ook wordt er nog een debat over de uitkomsten van de Amerikaanse verkiezingen georganiseerd. De interesse voor de politieke ontwikkelingen aan de andere kant van de oceaan boeien hem. Hij zet het geluid met de afstandsbediening uit, maar laat de televisie ondertussen wel op de Amerikaanse televisiezender CNN aan staan. ,,Dondersynteressant wat dizze útkomst foar ús aanst betsjutten giet.”

161202 Ivo de Wolff JOVDDe Wolff legt uit wat de JOVD eigenlijk is. De afdeling is officieel gelieerd aan de VVD, maar is volgens De Wolff meer dan een jongerentak van een politieke partij. ,,It is foaral in klubke eigensinnige studenten, dy't lanlike thema's by de kop pakt. Wy steane iepen foar oare mienings, sa ha we ek Pechtold fan D66 en Roemer fan de SP as sprekkers hân. De JOVD oerstiget de partijbelangen. Sa binne we ek yn it nijs kaam mei it wietbeleid, wer’t we dúdlik in oare miening oer ha as de lanlike VVD. En yn in opiniestik yn de Amsterdamse krante Het Parool ha we oproppen om de skerpe rantsjes fan it VVD-ferkiezingsprogramma ôf te heljen. By it lanlik kongress sille we dêr ferskate moasjes oer yntsjinje.”

Veel talentvolle JOVD'ers ambiëren een plekje in de Tweede Kamer. Ivo de Wolff is al vanaf zijn zestiende lid van de VVD. Tot de gemeentelijke fusie waaruit De Fryske Marren ontstond, heeft hij in de schaduwfractie van de Skarsterlânse afdeling gezeten. Inmiddels heeft de Sint Nykster die rol in de lokale raad weer op gepakt. Een lid van de schaduwfractie woont de verschillende vergaderingen bij en bestudeert onderwerpen, die voor zijn of haar portefeuille relevant zijn. Zo worden de gekozen raadsleden ondersteund of geadviseerd. Een verkiesbare positie op de partijlijst is vaak een logisch vervolg. ,,Ik stean der foar iepen, maar fyn dat jo foar sokke funksjes frege wurde moatte. As de fraach. komt sis ik net nee, tink ik.” De actieve rol in de lokale politiek ontstond eigenlijk tussen de schappen in de plaatselijke supermarkt. ,,Thús is eltsenien ynteressearre, maar nimmen is politiek aktyf. Myn kollega’s by de C1000 tochten dat ik it nea dwaan soe, mar dochs bin ik aktyf lid wurden. Dêrnei rolle ik stadich fjierder yn 'e lokale polityk.”

Voor zijn studie commerciële economie zit de jonge Sint Nykster twee tot drie dagen per week in Amsterdam. Via een collega bij zijn stagebedrijf kwam hij in contact met de JOVD in de hoofdstad. ,,Ik wie al lid, mar net hiel aktyf. Dat komt omdat de ôfdieling yn Fryslân en Grins noch net in hiel soad docht. Wol besykje ik twa kear yn it jier in grut lanlik kongres.” In Amsterdam worden er iedere week 'politieke' activiteiten georganiseerd. De interesse van Ivo de Wolff werd steeds meer geprikkeld en zo werd hij ook een van de vaste clubleden. Functies volgden in de kascommissie en ook was hij actief voor het Augustusoffensief, een intensieve campagne om aan het begin van het studiejaar de vereniging onder de aandacht te brengen. ,,Elts jier wikselt it bestjoer. Ik bin frege om sekretaris te wurden. Professor Alexander Rinnooy Kan hat ris sein dat as jo ergens foar frege wurde, oaren der al oer tocht ha. Dat ha my sterke yn de gedachte om de funksje op te pakken. It is in grutte kâns, boppedat sitte we foar de Keamerferkiezings, dus is it in tige nijsgjirrich jier.”

161202 Ivo de Wolff JOVD variantAls secretaris verzorgt Ivo de Wolff de interne en externe communicatie namens het zeskoppige bestuur. Ook organiseert hij een politieke reis binnen de Europese Unie, die de leden ieder jaar maken. Bovendien zit de Sint Nykster aan tafel in de statutaire denktank van de JOVD. ,,De ôfdieling yn Amsterdam is de grutste fan it lân en sa ha we ek de measte ynfloed op it lanlik bestjoer.” De functie geeft De Wolff bestuurlijke ervaring en tegelijkertijd is het een politieke leerschool. ,,Ek de oare fasetten fan de polityk komme oan bod. Sa ha we efter de skermen by Collegetour sjoen en fertelle lobbyisten oan ús wat harren wurk ynhâldt. Dat kin ik allegearre wer yn myn rêchsek foar de takomst meinimme.”

Zijn eigen carrièrepad heeft Ivo de Wolff nog niet uitgestippeld. Ook vooral omdat hij wacht op de kansen die zich voordoen. Een plek in de Tweede Kamer spreekt hem desalniettemin wel aan. ,,Mar ik fyn it ek wol ynteressant om my breder yn te setten foar de mienskip en it bedriuwslibben dan it Haagse. Sa fan ik it lobbywurk ek wol nijsgjirrich. Lobbyisten komme op foar de belangen fan organisaasjes of beropsgroepen en kaartte saken oan by de polityk. Lobby'en hat by in soad minsken in wat negative klank, mar der sit neat skimmigs oan. ”

Na dit schooljaar heeft De Wolff zijn studie waarschijnlijk ook afgerond.. Hij heeft al een aanbieding van zijn stagebedrijf op zak. In principe kan hij daar na de zomer aan de slag als recruiter/headhunter in lifescience. In de functie zoekt hij voor bedrijven en organisaties naar de best gekwalificeerde en beschikbare kandidaten voor een vacature. Aankomend voorjaar zal de leergierige Sint Nykster vanwege de aanstaande Kamerverkiezingen waarschijnlijk weer veel de straat op gaan om te flyeren. ,,Dat fyn ik echt leuk. Jo sprekke dan mei minsken mei wa jo oars nea kontakt ha soene. Sa'n gesprekje giet faaks fjierder dan de stânpunten fan de partij. Want net alles draait om polityk.” Ivo de Wolff voegt de daad meteen bij het woord en drukt de televisie helemaal uit. ,,No noch mar efkes oan de stúdzje.”

(Foto boven: De Zakenman, Foto's onder: JOVD Amsterdam)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!