Menu

zoeken

161118 Kabouterpad Banzai John paddenstoelenSINT NICOLAASGA – Het begon met een uil en een eekhoorn. Kettingzaagkunstenaar Banzai-John maakte de beelden tijdens de afgelopen Krystkuiers. Inmiddels is rondom de Amazonasvijver in de Vegilinbossen bij Sint Nicolaasga een Kabouterroute ontstaan, met allerlei figuren, die uit oude boomstammen zijn gezaagd. ,,Elts jier moat der wer in nij byld bykomme. Se binne fan hout, dus sil der ek wolris ien fergean. It is in byldenpaad dat libjen bliuwt.”

De organisatoren van de jaarlijkse kerstwandeling, die dit jaar alweer voor de dertiende keer wordt georganiseerd, houden soms wat geld over. ,,Fanôf it begjin is de Krystkuier in súkses. It jild dat we oerhâlde, potte we op. Sa kinne we ek tsjinfallende jierren opfange, mocht it bygelyks in kear min waar wêze. Oant no ta is dit lokkich noch net bart”, vertelt commissielid Arjen Rijpkema. Het opgespaarde geld willen we aan Sint Nicolaasga teruggegeven. Een paar jaar geleden ging het naar zorginstelling Maeykehiem. Hier is toen een duofiets gedeeltelijk mee betaald. Dit jaar is er iets anders bedacht.

161118 Kabouterpad Banzai John bever

Jan Stoelwinder uit Echtenerbrug, alias Banzai-John, is sinds 2014 een van de publiekstrekkers van de Krystkuier. Met een kettingzaag maakt hij beelden uit boomstammen. Dit heeft al twee figuren opgeleverd, een uil en een eekhoorn. ,,Zo komt er ieder jaar eigenlijk een nieuw beeld bij. Omdat wij iets tastbaars voor heel Sint Nyk willen realiseren, is het idee ontstaan om rondom de Amazonasvijver een aantal beelden van kabouters te plaatsen”, legt Herbert de Jong van de het Krystkuierbestuur uit.

Het idee nam een vlucht door de fantasie van Banzai-John. ,,Want by kabouters hearre eins ek poddestuollen. Ik ha it rûntsje om'e fiver makke. Yn de túskenromtes moasten eins ek bielden komme, sadat de rinner yn 'e fjirte alwer in nij byld sjocht ”, vindt de kettingzaagkunstenaar. Naast figuren als een survivalkabouter, een slapende kabouter en een kabouter op een vosje komt er o.a. een zitbankje, een uil, een eekhoorn en nog veel meer. ,,Oan de ein fan it paad stiet in orang oetan mei de earmen omheech. In knypeach, de kuier is dan mei súkses folbrocht.”

161118 Kabouterpad Banzai John Aap

De beelden zijn gemaakt van de beschikbare vergane bomen rondom de vijver. Jonkheer mr. Tjalling van Eysinga heeft zijn goedkeuring aan het project gegeven. ,,De beammen binne hiel geskikt om bylden fan te meitsen”, constateert Stoelwinder. ,,Boppedat sjocht Banzai-John ek wat der mooglik is. Sa betocht er bygelyks dat er fan in dikke tûke wol in draak meitsje koe. Ik seach it der net yn, mar as hy dan oan it saagjen is, dan ûntstiet der wol wat”, zegt bestuurslid Rinus Jellesma.

De afgelopen tijd is Banzai-John druk in het bos bezig geweest. Verschillende passanten konden er zo al wat van zien, al is er tot vandaag niets over de Kabouterroute gecommuniceerd. Oud-schooljuf Luutske de Boer is gevraagd om verhaaltjes en activiteiten bij de kabouters te bedenken. Die worden op rvs-palen met bordjes gedrukt. De Krystkuiergroep en andere vrijwilligers zijn in de tussentijd bezig geweest met opschoonwerk rondom de vijver. Boompjes en struiken zijn gesnoeid of verwijderd, zodat het zicht op het water weer vrij is.

161118 Kabouterpad Krystkuier

,,It wurdt hieltiten leuker”, vindt bestuurslid Hille Nota, ,,It begjint mei in ûle en no ha we aanst in moaie kabouterrûte foar jong en âld. Boppedat hoopje we dat de skoallen der ek gebrûk fan meitsjen gean. It measte is sneon 19 novimber klear.” Vanzelfsprekend wordt de Kabouterroute in het traject van de aankomende Krystkuier opgenomen. Herbert de Jong: ,,En dan zal Banzai-John laten zien hoe een motorzaagkunstenaar werkt en komt er weer een nieuw beeld bij. Zo blijft de speciale route voor Sint Nyk levendig.”

(Foto: De Zakenman)

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!