Menu

zoeken

161117 NieuwjaarsfeestSINT NICOLAASGA – Het traditionele feest tijdens de jaarwisseling voor Sint Nicolaasga krijgt een vervolg in café Het Wapen van Friesland. Uitbater Iwan Zuchowski van de Doniahal stopt met de organisatie, waardoor het festijn voor het dorp verloren dreigde te gaan. Martin en Agatha Absen en Johan Galama pakken de handschoen op. ,,It soe spitich wêze as der neat mear is mei âld en nij.”

Mede dankzij de inzet van zes vrijwilligers krijgt Sint Nicolaasga de kans om feestend het nieuwe jaar in te luiden. ,,Wat soe it dochs geweldich wêze as we mei elkoar op it plein fanôf kertier foar tolve oant tolve oere ôftelle. Mei in moai fjoerwurk. Dêrnei kinne we dêr eltsenien in lokkich nijjier tawinske, foardat de doarren fan it Wapen van Friesland iepen gean. It moat in noflike en leuke jûn wurde”, blikt Agatha Absen vooruit.

Het stopzetten van de gemeentelijke subsidie aan de Doniahal is de reden dat uitbater Iwan Zuchowski met de oud-en-nieuw-viering de handdoek in de ring gooit. ,,Minsken ha net heal troch hoefolle enerzy en tiid it kostet om sa'n leuk feest yn 'e stegers te setten”, vertelt Johan Galama, ,,Jammer dat dêr sa troch de gemeente oer hinne walst wurdt. Iwan hat it nog twa of trije jier besocht om mei it heffen fan yntree út de kosten te kommen, mar it die bliken dat dat net wurke. It wearhâldt de minsken dochs, de drompel is dan te heech.”

Gemeente De Fryske Marren klopte dit jaar bij de gezamenlijke horeca-uitbaters aan, maar die zagen het niet zitten. ,,Het intrekken van de subsidie is een foute beslissing. Het concept met de Doniahal werkte prima. De jaarwisseling verloopt de laatste jaren rustig. Zo'n feest haalt de jeugd van de straat”, legt Martin Absen uit, ,,De cafés waren dan dicht, zodat iedereen elkaar dan in de sporthal kon treffen.”

Pratend aan de bar zijn werknemer Johan Galama en eigenaren Martin en Agatha Absen toch tot de conclusie gekomen, dat het jammer zou zijn als er niets in Sint Nicolaasga wordt georganiseerd. ,,Litte we in leuk leechdrompelich feest mei syn allen meitsje. Fanof achttjin jier is eltsenien wolkom yn it Wapen van Fryslan”, benadrukt Agatha Absen.

Het Wapen van Friesland sluit aan bij het concept van de Doniahal. DJ Lars zorgt tijdens het feest voor de muziek ,,It ienige ferskil is dat wy gjin entree heffe om de drompel sa leech mooglik te hâlden. We soene it leuk fine as ek de âldere garde efkes lâanskomme om it feest mei te fieren”, benadrukt Johan Galama. De kroeg is wel verplicht om twee bewakers in te huren. Na afloop wordt er geëvalueerd en gekeken of het feest een vervolg krijgt.

De posters zijn inmiddels gemaakt en alles wordt in de steigers gezet. Het nieuwe feest betekent overigens niet dat de deuren van het Wapen van Friesland op nieuwjaarsdag dicht blijven. ,,Ferline jier ha 'k de nijjiersboarrel nij libben yn blaast. Dat waard enoarm wurdearre en ik hoopje dat der no noch mear minsken efkes oanwippe. We sille dan ek ús frijwilligers útnoegje foar in hapke en in drankje om harren te tanken foar de ynset by de jierwiksel. Sûnder dizze minsken is it ek net mooglik om sa'n feest foar Sint Nyk yn libben te hâlden.”

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!