Menu

zoeken

160817 Door Vrienden Opgericht schurenSINT NICOLAASGA – De praalwagen van een nieuwe ploeg bouwers rijdt op de eerste donderdag van september door de straten van Sint Nicolaasga. Door Vrienden Opgericht (DVO) begon met niets. Zonder achterban hebben ze de touwtjes aan elkaar weten te knopen. ,,We hoapje dat ús entûsjasme minsken oanstekt om sich by ús oan te slúten.”

Voor een vergoeding avondjes jassen aannemen in Het Zalencenturm, een geleend onderstel, stapeltjes afvalhout van Kramers Bouwbedrijf. ,,As jo mei neat begjinne, wurde jo miskien ek wol infintiver”, vindt Iris Seefat. Met beperkte middelen lukt het DVO om een praalwagen te realiseren, geïnspireerd door de jaren zeventig. ,,Jo moatte wat bouwe dat binnen it budzjet past. We ha noch wol in folle grutter idee. , We moatte in pear jier wat lytser begjinne om letter wat opbouwe te kinnen. En dan komme we mei in wein tefoarskyn, dy't de minsken noch lang heuge sil”, vertelt Mink van der Weg.

De meeste leden van vriendengroep hebben jaren bij Bouwen-Houtring gebouwd, maar wonen niet in de buurt. ,,It moaiste is fansels dat minsken fan 'e buurt in wein bouwe. Der ûntstie dochs wat wriuwing tusken de jeugd fan buten de buurt en de bewenners. It moaie is wol dat Bouwen-Houtring, nei ús beslút, der mei in nije ploech ek yn slagget om in wein op 'e dyk te bringen”, legt Peter Gorter uit. Volgens een aantal mensen konden de bouwers, die zich nu verenigd hebben in DVO, in de oude situatie hun ei niet voldoende kwijt. ,,Dus kaam it idee om sels in ploech te begjinnen.”

160817 Door Vrienden Opgericht schilderenIn tegenstelling tot de buurtverenigingen heeft de nieuwe club geen achterban, die contributie betaalt. ,,Dan falt it net mei om in start te meitsjen”, blikt Mark Semplonius terug. Met de organiserende Vereniging Voor Volksvermaken is een plan van aanpak besproken. De DVO-leden staken zelf de handen uit de mouwen om inkomsten te genereren. Zo deden ze op 12 maart de garderobe van Het Zalencentum tijdens het concert van Vangrail. In Het Wapen van Friesland werd een bingo georganiseerd, waarvoor het café de prijzen beschikbaar stelde. ,,Dielnimmersjild wie foar ús en de opbringsten fan 'e drank foar harren sels. In moaie deal.” Transportbedrijf Hoekstra stelt aan de Noed een locatie beschikbaar, vertelt een opgetogen Mink van der Weg. ,,Dat wie wol wûnderbaarlik. Wêr we mei Bouwen-Houtring elts jier dreech in plakje fine koene, wie dat no samar klear. Hoekstra fynt dat it om in lokaasje nea oergean mei en hie noch in loads beskikber dy't oant oktober sa goed as leech stiet.”

Met een klein budget en een schat aan creativiteit is de groep aan de slag gegaan. Bij een eerste vergadering is iedereen gevraagd om met ideeën te komen, passend bij de beschikbare financiële middelen. ,,We ha se allegearre op'e rigel setten en doe stimt”, blikt Marije Beuckens terug. Ondanks dat iedereen van DVO, op Mink van der Weg na, de jaren zeventig niet heeft meegemaakt, werd Back to the 70's het thema van de wagen. ,,Eltsenien fynt dy muzyk prachtich”, verklaart Ramon van der Weg.

160817 Door Vrienden Opgericht borenAl snel is besloten om een bescheiden wagen in de vorm van een gitaar te maken, waarop een band live-muziek ten gehore brengt. Naast het bouwen beschikken veel DVO'ers namelijk ook over muzikale talenten. En hebben ze die niet, dan leren ze het wel. ,,Peter (Gorter, red.) heeft in een paar maanden tijd geleerd om een basgitaar te bespelen. Dat is wel ontzettend knap”, vindt Im van der Kuijl. De band wisselt haar optredens af met een dj die 'discoplaatjes' draait. De overige bouwers zullen als figuranten fungeren. ,,Mei wide pipen, rûch hier, bakkebaarden. Ja, it begjint echt op de jierren santich te lykjen”, oordeelt ervaringsdeskundige Mink van der Weg.

Met de wagen hoopt DVO vooral enthousiasme uit te stralen. ,,Foar oare jierren kinne wol wat minsken brúke. Meinammen de figuraasje is wol lestich. In hiel soad jeugd hat al in plakje”, weet Elsemiek Agricola. Peter Gorter vult haar aan. ,,Wy hoapje dat minsken troch ús ek entûsjast reitsje. Hoe grutter de groep, hoe grutter de mooglikheden.” Ramon van der Weg hoopt dat DVO met meer steun een blijvertje is. ,,En miskien slagget it dan om mei ús grutte idee oan de slag te gean.”

160817 Door Vrienden Opgericht Groepsfoto

Vlnr: Onderste rij (trap) Douwe van Aalsum en Evelien van Aalsum. Rij daarboven: Anny de Haan, Mink van der Weg, Marty de haan, Berend Oppedijk, Peter Gorter, Mark Semplonius, Chris Gilgien, Marije Beuckens, Jacob Visser, Iris Seefat, Elsemiek Agricola. Bovenste rij: Rick van der Weg, daaronder; Ramon van der Weg, rechts daarvan; Im van der Kuijl

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!