Menu

zoeken

160825 Schans VolksspelenSINT NICOLAASGA – Het succes van 'Fiets 'm er in' vorig jaar smaakt naar meer. De speciale commissie, die zich binnen het VVV-bestuur bezighoudt met de Volksspelen, wil nu iedere jaar met de Sint Nykster Merke een grote activiteit organiseren. Voor zaterdag 3 september wordt een zeven meter hoge schans gebouwd. ,,Mei gang der by del en rap nei de bel.”

Geïnspireerd door het succesvolle televisieprogramma 'Ter land ter zee en in de lucht' gingen Ypke Bouwhuis, Age Feenstra, Mick van der Kuijl, Patrick de Winter, Pieter Elzinga en Jurjen Boonstra aan de slag. De eerste strepen zijn op een bierviltje gezet, waarna er een professionele tekening van de schans uitrolde.

,,De bedoeling is dat de dielnimmers mei in boatsje fan de skâns nei beneden geane. It boatsje komt dan mei gang yn it wetter. De dielnimmers moatte dan sa rap mooglik de bel liede”, vertelt Age Feenstra. Doordat de schans 45 graden steil is, is snelheid gegarandeerd. ,,Gjin fytsen, mar wol een bulte wetter”, lacht Ypke Bouwhuis.

De eerste onderdelen van de schans zijn inmiddels al klaar en worden de komende dagen in elkaar gezet. De woensdag voor de Merke wordt de spectaculaire activiteit afgerond en door de commissieleden getest. ,,Dizze generaazje hiert gjin springkessens yn. It wurdt noch heger, grutter en jout mear spektakel as foarich jier”, verwacht Jurjen Boonstra.

Het VVV-bestuur zorgt voor de bootjes, waarmee de deelnemers naar beneden gaan. Er zijn duikers ter plaatse voor de veiligheid. Vanaf kwart voor twee kunnen deelnemers zich opgegeven bij de baan, die in en rond de vijver aan It Sein wordt aangelegd. Om twee uur zal het eerste bootje naar beneden gaan.

De Volksspelen-commissie hoopt op een evenaring en misschien wel verbetering van het succes van vorig jaar. Toen gingen er zo'n veertig fietsers 'mei gang oer in plankje'. ,,En it seach swart fan de minsken”, herinnert Patrick de Winter zich nog. ,,As it waar in bytsje meisit, dan jout dit ek foar de taskôgers in soad aksje”, is de verwachting van Pieter Elzinga

De commissie roept de mensen ook op om verkleed te komen. ,,We ha ek in priis foar it 'Schoonste geheel'”, zegt Mick van der Kuijl. Age Feenstra haakt er op in: ,,En dan hoopje we dat de minsken inoar oanmoedigje om ek fan de skâns te gean. It wurdt in machtich spektakel.”

(Afbeelding: VVV)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!