Menu

zoeken

160527 Yn Sint NykSINT NICOLAASGA – Sint Nyk yn 'e Kyk maakt een frisse herstart, met een nieuw bestuur en een nieuwe naam.

'Yn Sint Nyk' gaat zich meer richten op haar oorspronkelijke taak, namelijk het faciliteren van verenigingen en organisaties, die de vele activiteiten in het dorp mogelijk maken.

,,Foar ús is it fansels ek noch sykjen. Soks moat groeie”, vertelt voorzitter Rudi Jonkman. Samen met Lydia Steneker werd hij begin 2015 door de ondernemersvereniging benaderd om een doorstart van Sint Nyk yn 'e Kyk te maken. De stichting werd ooit opgericht met het doel om vanuit de ondernemersvereniging OVS organisatoren van activiteiten te ondersteunen. Ook werden vanuit Sint Nyk yn 'e Kyk evenementen georganiseerd. Dat begon met een bazaar in de sporthal, een beurs voor bedrijven en verenigingen. ,,Hja organisearden bêst wol grutte dingen en dat hâldt in bestjoer gjin jierren fol”, blikt Jonkman terug. Om die reden is er nu gekozen om met commissies te werken.

160527 Jaarmarkt Yn Sint NykVerschillende inwoners van Sint Nicolaasga zijn bereid gevonden om een nieuwe bestuur te vormen. Pieter de Haas is als secretaris aangesteld, Wico Koolstra als penningmeester, Theo Nota als bestuurslid en afgevaardigde van de OVS en Helga Bax completeert het zestal. Zij hebben zich een jaar lang ingespannen om de vernieuwde stichting organisatorisch in de steigers te zetten. ,,We kamen der efter dat de âlde formule net mear wurke”, legt Theo Nota uit, ,,De opset dat de ûndernimmers aktiviteiten stypje, is eins hielendal ferwettere.”

De stichting als organisator van evenementen wordt zoveel mogelijk losgelaten. ,,Der wurdt yn Sint Nyk al in hiele soad op tou setten. Dat set ús doarp ek yn 'e kyk. De âlde namme fan de stifting dekt derom de lading net as jo in stypjende rol ha wolle”, meent Jonkman. Lydia Steneker bracht de naam 'Yn Sint Nyk' in. Er is een nieuw logo ontworpen. ,,Dêr stiet ek hiel dúdlik yn dat de stifting in ûnderdiel is fan de ûndernimmersferiening”, legt Wico Koolstra uit.

Yn Sint Nyk blijft verantwoordelijk voor de diverse activiteiten, zij zijn de schakel tussen de ondernemersvereniging en de commissies organiseren. Het gaat dan om de intocht van Sinterklaas en de Jaarmarkt die vanuit OVS actief worden ondersteund. Ook de kerstboom, die ieder jaar in het centrum van Sint Nicolaasga wordt geplaatst, is mede mogelijk door de ondernemers. Dat wordt nu door de nieuwe stichting extra benadrukt. ,,In soad dingen binne foar de minsken fanselssprekkend, mar dat is it eins net. Sûnder de ûndernimmers binne dy saken net mooglik”, verklaart Helga Bax.

160527 Kerstboom Yn Sint NykNu alles organisatorisch op de rit staat, is het eerste zichtbare resultaat van Yn Sint Nyk de plaatsing van vijf borden op de belangrijke toegangswegen en bij het centrum. Hier kunnen verenigingen en organisaties hun activiteiten op promoten. Het gaat om informatie over evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn. De hoop is dat de borden voor het zomerseizoen zijn geplaatst, met het oog op alle activiteiten die worden georganiseerd. ,,De jiermerke, de oldtimersjo, it beachfolleybal, de survival fan 'e brânwacht, mar ek de hynstekeuringen yn de maneezje kinne op it boerd komme. Dat binne aktiviteiten wêr Sint Nyk grutsk op wêze kin, mar wêr eins noch te min reklame foar makke wurdt”, meent Pieter de Haas.

Rudi Jonkman ziet een pool van verkeersregelaars als een faciliterende taak waar Yn Sint Nyk in de toekomst een rol in kan spelen. ,,Tsjin sokke saken rinne alle ferienings en organisaasjes oan. It is somtiden dreech om frijwilligers te finen. Fansels is it foar ús ek nog sykjen, we moatte alles noch opbouwe. We wolle yn gesprek mei de minsken dy't aktiviteien organisearje, om te sjen op hokker punten wy stypje kinne. Sjoch, om jild freegje is hiel maklik, mar dêr binne we net foar. Omdat wy in farieard selskip binne, witte we faaks wol hokker paden we berinne moatte.” Lydia Steneker haalt het voorbeeld van de ijsclub aan. ,,We hoopje fansels dat der wer ris in Wieltocht komt. De iisklub hat it draaiboek dêr al klear foar. Yn Sint Nyk hat hesjes beskikber foar de minsken dy 't parkearen yn goeie banen liede. Suksawat. It binne lytse saken dy't it foar de frijwilligers makliker meitsje, as se witte dat se derfoar by ús telâne kinne”.

LogoSintNyk,,As der in groepke in mountainbiketocht organisearje wol, dan kinne wy dy entûsjastelingen bêst wat op gang helpe. Dêr binne wy foar”, vindt Rudi Jonkman, ,,We wolle net te hurd fan stapel rinne en de saken net heal dwaan. It moat wol sin ha. Hoe en wat, sil de kommende tiid wol hannen en fuotten krije”.

Reageren? Neem contact op met Yn Sint Nyk via of Postbus 12, 8520 AA Sint Nicolaasga.

(Foto: De Zakenman)

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!