Menu

zoeken

240916bijenweide sch brug 3SCHARSTERBRUG - Onder grote belangstelling is zaterdagmiddag de bijenweide in Scharsterbrug ingezaaid door de kinderen van de plaatselijke basisschool De Brêge.

De bijenweide is aangelegd op het vernieuwde haventerrein. Het opknappen en meteen natuurvriendelijk maken van de haven en omliggende terreinen is een initiatief van de vereniging van plaatselijk belang. Uit de opgestelde dorpsvisie is een aantal plannen gerold waar dit één van is. Ook langs het fietspad bij de Skarster Rien is een bijenweide aangelegd.

Basisschool De Brêge wordt bij het project nauw betrokken. In de maand september is in alle klassen uitgebreid aandacht besteed aan het nut van bijen in de natuur. De jeu de boules-vereniging heeft tweetal bijenhotels gemaakt, die midden in de tuin staan. Ook de jeugdcommissie is actief geweest met het maken van een muurschilderij. Het zaaien in de maand september geeft het beste resultaat in het voorjaar, zo blijkt uit ervaring elders. Vandaar dat deze periode gekozen is. Naast het zaaigoed zullen er ook nog bomen en struiken worden geplant, die voor bijen het gehele jaar aantrekkelijk zijn.

Met het aanleggen van de bijenweide is bijna een einde gekomen aan het verbeteren van de haven en de omliggende terreinen. Onderdeel van de aanpak is ook het verbeteren van de walsbeschoeiing en aanlegsteiger voor passanten geweest. Bovendien is de trailerhelling vernieuwd en voor de sportieve dorpsgenoten een fitness-terrein met apparaten aangelegd. Dorpsbelang Scharsterbrug is nog bezig met openbaar wifi. 

Bij de opening had een aantal kleine kinderen van de basisschool een vrolijk bloemen en bijendansje ingestudeerd. Het zaaigoed voor de bijenweide is door de Friese Milieufederatie geleverd. Het gehele project is door bijdragen van plaatselijk belang en diverse fondsen mogelijk gemaakt.

Lees ook: Bijenweide in verfraaide haven

(Foto's: De Zakenman)

240916bijenweide sch brug 4

 

 

 

 

 

 

 

Muurschilderij gemaakt door de jeugdcommissie uit het dorp.

240916bijenweide sch brug 5

 

 

 

 

 

 

 

een bijen en bloemendans was het startsein voor het zaaien

240916bijenweide sch brug 1

 

 

 

 

 

 

 

Het bijenhotel

240916bijenweide sch brug 2

 

 

 

 

 

 

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!