Menu

zoeken

160225 Tjitte de Wolff TjerkgaastTJERKGAAST - Het dak van landbouwmechanisatiebedrijf Tjitte de Wolff in Tjerkgaast wordt beschikbaar gesteld voor zonnepanelen. Inwoners van het dorp kunnen investeren in een paneel en vervolgens goedkope stroom afnemen. 

Het initiatief voor het project komt van coöperatie Doniawerstal-Energie. Via de zogenoemde Postcoderoosregeling wil zij het duurzame project van de grond krijgen. De opwekker van de energie krijgt hierbij een hogere prijs en de afnemers betalen minder aan stroom. De Tjerkgaasters die lid zijn van de energiecoöperatie investeren zelf mee in het 'voordelige' zonnedak en krijgen korting op de energierekening. ,,Groene stroom opgewekt in eigen dorp", motiveert Tjalling de Jong van Doniawerstal-Energie. De coöperatie krijgt ondersteuning vanuit Provinsje Fryslân.

Op het dak van Tjitte de Wolff is plek voor ongeveer driehonderd panelen die gezamenlijk 90.000 kiloWatt opwekken. Het project wordt tot uitvoering gebracht als de helft van het dak vol is. De Jong verwacht daar twintig tot dertig huishoudens voor nodig te hebben. ,,Als er bedrijven tussenzitten, die meer zonnepanelen afnemen, dan gaat het natuurlijk sneller." Inmiddels zijn er al tussen de tien en vijftien geïnteresseerden. Ook Tjitte de Wolff wil naar verluidt twintig procent van de zonnepanelen afnemen voor het eigen energieverbruik.

Doniawerstal-Energie wil, als het project succesvol is, mogelijk ook in de andere dorpen bedrijfsdaken benutten voor zonnepanelen. "Maar eerst willen we dit project succesvol afronden. Die ervaring nemen we dan weer mee naar eventuele volgende plannen", benadrukt De Jong.

De coöperatie is aangesloten bij NLD Energie, die de stroom levert. De energieleverancier geeft naast goedkope groene stroom, ook een jaarlijkse bijdrage van 75 euro per aansluiting terug aan het dorp. ,,Met een flink aantal aansluitingen levert dit een mooi bedrag op dat aan projecten in het dorp kan worden besteed." Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Doniawerstal-Energie. 

(Foto: Landbouwmechanisatie Tjitte de Wolff)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!