Menu

zoeken

240309 Afvalberg Ouwsterhaule 1000De opstelling van de zonnepanelen op de voormalige vuilstort bij Ouwsterhaule wordt gewijzigd ten opzichte van eerdere plannen. Initiatiefnemer Groen Leven uit Leeuwarden heeft namelijk geen rekening gehouden met de aanwezige meetputten voor grondwaterkwaliteit. De putten steken een eindje boven de grond, ook staan er borden met informatie naast. De putten moeten bereikbaar zijn en dat waren ze in de goedgekeurde opstelling niet. Reden voor Groen Leven om een bestemmingsplan wijziging bij gemeente De Fryske Marren aan te vragen.

De aangepaste opstelling van de zonnetafels nodig is ook nodig voor het onderhoud de meetputten. Met 37.692 panelen heeft Groen Leven een iets groter aantal dan in de eerste schetsen. De verwachting is dat ze jaarlijks 22,8 Mwp aan stroom opbrengen. Een uitgebreid landschappelijk plan moet het zonnepark in de omgeving laten opgaan. Insteek is onder andere het versterken van de vegetatie onder de panelen met klavermengsels te zaaien die goed wortelen. Op de voormalige vuilnisbelt zelf komen op verzoek van omwonenden geen zonnepanelen.

Lees ook:

Foto: Menno Dijkstra



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!