Menu

zoeken

190102 SintNyk HenkWaterlander velduil Doniaga 1000Henk Waterlander met een velduil die broedde in een weiland te Doniaga. (Eigen foto)De zeer zeldzame steenuil is onderwerp van een onderzoek, waaraan natuurman Henk Waterlander uit Sint Nicolaasga een steentje hoopt bij te dragen. De Steenuilenwerkgroep Friesland is sinds 2023 bezig om het aantal vrijwilligers uit te breiden. Daarbij is een speurtocht naar alle territoria en waarnemingen van de steenuil een van de taken.

 

,,We zijn op zoek naar waardevolle informatie om de steenuil goed in kaart te krijgen en deze hopelijk een stevige duw in de rug te kunnen geven’’, vertelt Johannes Ruurd Fokkens van de steenuilenwerkgroep. In de omgeving van Langweer, Sint Nicolaasga en Ouwsterhaule zitten de “hotspots” van Friesland. ,,Mogelijk zitten hier steenuilen, die bij ons niet bekend zijn.’’

Uiteindelijk doel is om een stabiele populatie in Friesland te creëren met het aanbieden van nestlocaties. Henk Waterlander is al jaren actief voor de kerkuil en heeft eventueel nog steenuilenkasten liggen, die kunnen worden ingezet. De werkgroep wil ook educatief actief zijn en waar mogelijk de habitat te verbeteren en advies te geven. Tegelijkertijd willen de leden wetenschappelijk onderzoek uitvoeren door middel van braakballenonderzoek, ringen en mogelijk het zenderen van de jonge uiltjes.

Foto's: Noordoost.nl

Het ringen van een jonge steenuil.08061454 Steenuil ringen08061455 Steenuil jong



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!