Menu

zoeken

11082164 Brug ScharsterrijnSCHARSTERBRUG - Volgens minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is het aantal storingen aan de Skarster Rienbrêge niet toegenomen. De meest recente problemen waar het verkeer hinder van ondervond, waren te wijten aan een defecte motor van de hydraulische pomp. 

De minister stelt dit in schriftelijke antwoorden naar aanleiding van Kamervragen die door de VVD zijn gesteld. Begin juli was er tweemaal sprake van een storing en een spoedreparatie aan de brug in de A6. De provincie Fryslân reageerde in de regionale pers fel en stelde dat het Rijk haar bruggen verwaarloost. Schultz van Haegen ontkent dit stellig.

'De laatste vijf jaren was er één keer per jaar sprake van dat een schadeaanrijding of storing van de brug leidde tot het optreden van hinder voor het weg- of vaarwegverkeer. Onder andere door een aanrijding met een slagboom, storing van de brugbeweging door defect van elektronica en dit jaar door storing van de elektronische pomp', stelt de minister. Volgens haar worden de bruggen jaarlijks geïnspecteerd op verschillende onderdelen zoals elektronische installaties, hijs- en hefmiddelen. Waar nodig vindt ook preventief onderhoud plaats.

De minister stelt dat dit jaar één file op de A6 tussen Lemmer naar Joure toe te schrijven is aan een brugstoring. Dat was op 2 juli. Twee dagen later was er opnieuw een storing, maar die heeft volgens haar niet tot een registreerbare file geleid. 'Er is geen sprake van een toename van het aantal files. In mei en juni 2016 is groot onderhoud gepleegd aan de weg in de nabijheid van de Skarster Rien brug welke van invloed was op de doorstroming in het gebied'.

Het defect van begin juli is volgens Schultz van Haegen afdoende opgelost. 'Na demontage, reparatie en testen functioneert de brug weer goed. Er is geen aanleiding om aan te nemen, dat een dergelijke storing zich weer voor zal doen.' Groot onderhoud aan de Skarster Rienbrêge staat pas voor 2024 op het programma. 'Er is een contract gesloten met een aannemer voor vast onderhoud. In 2018 en 2019 zijn kleine maatregelen gepland zoals de vervanging van afsluitbomen'.

(Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!