Menu

zoeken

18110251 SIntNyk Boschoord exterieurJonkheer mr. Tjalling van Eysinga heeft Huize Boschoord in Sint Nicolaasga te koop gezet. „Als je tot de conclusie komt dat het geen toekomst heeft, moet je het anders doen”, zegt de man van adel, die na de brand in 2022 van zijn woonboerderij De Strooien Hut in het monumentale pand woont. Hij groeide er op met zijn ouders mr. Cees van Eysinga en Maria barones van Harinxma Thoe Slooten, die er sinds 1968 woonden. Na hun vertrek werd Boschoord een luxe Bed and Breakfast met acht kamers.

Het is een zeldzaamheid op huizensite Funda. Een beetje een sprookjesachtig huis aan een grote vijver in Sint Nicolaasga. Bijna 570 vierkante meter en met een stuk grond van vijf hectare. Er is bovendien voldoende ruimte om met gasten flink aan de wijn te gaan: het huis heeft zes slaapkamers en een wijnopslag in een souterrain.

Waarom zou je dat willen verkopen? „Ja gut”, zegt eigenaar Van Eysinga in de LC. „Je hebt meer oude mensen die hun huis verkopen.” Natuurlijk wilde hij het pand best houden. „Maar kijk, we hebben het nu een aantal jaren geëxploiteerd als B&B en we zijn er achter gekomen dat je allemaal wel eens een verkeerde inschatting maakt. Een B&B-exploitatie met zo’n huis als Boschoord kan prima, maar dan moet je het zelf doen en niet met personeel, want dan blijft er veel te weinig rendement voor het geheel over.”

Twee jaar geleden verkocht Van Eysinga zijn landgoed Epemastate in Ysbrechtum voor 3,2 miljoen euro. Over de vraagprijs voor Boschoord wil Tjalling van Eysinga niks zeggen. Hij zou het mooi vinden als de stichting Stinze-Stiens eigenaresse wordt, net als van Epepemastate. „Dat heeft een hele goede bestemming gekregen. Daar zijn we heel blij om. Zoiets zou voor Boschoord natuurlijk ook mooi zijn. Dat het wel bewaard blijft als cultuurhistorisch monument.”

Meer op lc.nl

Foto's: Noordoost.nl

Huize Boschoord werd in 2018 verbouw tot bed and breakfast. Op de foto de oude waterkranen, die een lik verf krijgen.18110258 SintNyk Boschoord waterkranen

 

Het statige rijksmonument uit 1880 behield na de verbouwing in 2018 zijn authenticiteit en karakteristieke elementen in het interieur. De Fries-adelijke villa, zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Boschoord omschrijft, wordt grondig gemoderniseerd. Uitzonderlijke interieurelementen zijn ook monumentaal en dus ‘van nationale betekenis', zoals de schouw van de hand van Anthonie Coulon en het haardstuk van Thérèse Schwartze.18110259 SintNyk Boschoord kamerspiegel

 

18110264 SintNyk Boschoord verbouw



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!