Menu

zoeken

De rode boerenzakdoek is de alternatieve protestvlag voor boeren in de strijd tegen het Nederlandse stikstofbeleid geworden. Aan de achteruitkijkspiegel, portiergrepen, trekkers, vrachtwagens en luxe wagens, overal duikt de rode zakdoek op. Melkveehouder Stefan Mulder deeelde achtduizend zakdoeken uit op het Concert at Sea op de Brouwersdam in Zeeland. Webshops kunnen de vraag nauwelijks aan. De vraag naar de boerenzakdoek, die al sinds mensenheugenis bij de boerenstand hoort, is groot.Melkveehouder Wiebren Altenburg uit Sint Nicolaasga zat maandag 5 februari 2024 plotseling met de top van de provincie Fryslân om tafel. De radicale boerenorganisatie Farmers Defence Force had opgeroepen voor een trekkerprotest bij het provinciehuis in Leeuwarden.

Toen de gedeputeerde klaar zat om met ze in gesprek te gaan, was de FDF zelf afwezig. Samen met een collega praatte de Sint Nykster boer, die ook naar Leeuwarden was gekomen om te protesteren, daarom een uur lang met landbouwgedeputeerde Femke Wiersma en Jelmer Algra, de hoogste ambtenaar op het provinciehuis.

,,Sy hawwe gjin tasizzings dien, mar dat hoecht ek net. Je kinne it belied net fan hjoed op moarn wizigje” , concludeerde het duo na afloop. Altenburg en oud-boer Ate Duursma spraken op persoonlijke titel. Dat de boerenorganisaties het deze maandagmiddag laten afweten, wekt verbazing op het provinciehuis. De ongeveer vijftig demonstranten (drie trekkers, een aantal omgekeerde vlaggen, eentje met hamer en sikkel erop getekend) waren volgens de verslaggever van het Friesch Dagblad lang niet allemaal boer. LTO Noord, de agrarische jongeren, FDF, Agractie, ze waren allemaal niet aanwezig.

Meer op deze link.

Foto: Noordoost.nl



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!