Menu

zoeken

230128 SintNyk DeHoeke veiling 5 MennoDijkstra  1000De veiling van nostalgische muurschatten uit voormalig café ‘De Hoeke’ in Sint Nicolaasga op zondagmiddag 28 januari 2024 is een daverend succes geworden. Rond het aanvangstijdstip van half vier loopt het aardig vol met belangstellenden. Jong en oud komen nog een keer samen in de voormalige kroeg. Veilingmeester Henno Hogeling (28) hanteert de veilinghamer alsof dit al jaren zijn dagelijkse werk is. Oud-uitbaters Erik Boonstra (56) en Lya Boonstra- Folkertsma (54) staan als vanouds weer achter de toog.

 

Het idee van de veiling ontstaat tijdens de nazitborrel van de wagenbouwers van buurtvereniging De Gaastweg. Eigenaar Sjouke Bouma (36) van TresVers, die De Hoeke heeft gekocht, wil zijn bakker-, slager- en groentezaak aan de Gaastweg verhuizen naar het beeldbepalende pand even verderop. Hij vertelt dat hij binnenkort wil starten met de verbouw van het voormalige hotel-café-restaurant Het Witte Huis.

Aan de muur hangen nog verschillende nostalgische items, zoals wandborden, krijtborden, posters, een surfplank en een gitaar met een losse snaar. Ook zijn er nog diverse voorwerpen, die in het voormalige café zijn blijven liggen. Dartkasten, onderzetters, een emaille bord, een Coca Colavitrine, foto’s, asbakken, een Amstelbiercollectie bestaande uit glazen, een karaf, kussens met opdruk, Amstelbierklokken en het biljart. De wagenbouwers zijn het er al gauw over eens dat dit niet zomaar op Marktplaats geplaatst mag worden. ,,Er zijn in Sint Nicolaasga zoveel ‘mancaves en ‘dophokken’, daar passen deze nostalgische ‘schatten’ vast wel in’, aldus de veilingmeester. Dat hebben hij en Sjouke Bouma goed ingeschat.

Rond half vijf neemt Henno Hogeling de veilinghamer ter hand en ook het woord. Er zijn een zestig items, die geveild worden. Tijdens de pauze is er voor de liefhebber een broodje hamburger, dat door Jacob Jellesma wordt bereid. Een gedeelte van de opbrengst van de veiling gaat naar het Thomashuis in Sint Nicolaasga, dat graag een schaduwdoek voor in de tuin wil.

De gedreven veilingmeester begint met een Harley Davidson-bord. Het startbedrag is vijf euro. Er wordt flink geboden en het bord gaat uiteindelijk voor vijftig euro weg. De toon is gezet, alle items vinden hun weg naar een nieuwe eigenaar. De barkrukken gaan of naar een ‘dophok’ of je kunt er straks gewoon in Café Het Wapen van Friesland op zitten.
Op de meest uiteenlopende ‘muurschatten’ wordt flink geboden. Een wandschilderij gaat weg voor 115,00 euro, de schietboog voor 125,00 euro, de gitaar met losse snaar voor 35,00 euro en een Easypay-in-advance voor 32,00 euro. Om half zeven neemt de veilingmeester nog eenmaal het woord voor het laatste item. Het biljart met toebehoren gaat voor 650,00 euro naar de nieuwe eigenaar.

De veiling wordt een daverend succes en Henno Hogeling krijgt een groot applaus voor zijn perfecte rol als veilingmeester. De nostalgische muurschatten gaan naar de nieuwe eigenaren, café De Hoeke sluit als horecagelegenheid voorgoed de deuren, maar in november opent een vernieuwde TresVers diezelfde deuren.

Tekst: Klaske Portena
Foto’s: Menno Hoekstra

230128 SintNyk DeHoeke veiling 2 MennoDijkstra  1000

 

230128 SintNyk DeHoeke veiling 3 MennoDijkstra  1000

 

230128 SintNyk DeHoeke veiling 4 MennoDijkstra  1000

 

230128 SintNyk DeHoeke veiling 1 MennoDijkstra  1000



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!