Menu

zoeken

231229 Kerstkaart leeg 1000


De mysterieuze kerstkaart van Eric en Froukje de Boer


Ieder jaar vlak voor de kerst begint het bij mij en ik weet zeker bij meerdere inwoners uit Sint Nicolaasga, weer te kriebelen. Een vaag onrustig gevoel. Niet het gevoel of het kerstdiner wel of niet gaat slagen of dat er wel genoeg gourmet-vlees is. Nee, krijg ik dit jaar weer die felbegeerde kerstkaart van Eric en Froukje de Boer?

En opeens ligt er een kerstkaart op de mat, hij valt op tussen de andere kerstkaarten omdat het een grote envelop is. Is dit dan DE kerstkaart? Bij het openen van de envelop komt er een prachtige kerstkaart tevoorschijn. Ik slaak een zucht van verlichting, ja hoor, de kerstkaart is van de inmiddels “bekende” afzenders: Eric en Froukje de Boer. Inderdaad bekende tussen aanhalingstekens.

Het voelt inmiddels als familie die je nog nooit hebt ontmoet, sterker nog, familie die je helemaal niet kent. Het is deze keer een grote kaart (Eric en Froukje boeren goed) De envelop wordt minutieus onderzocht. De letters van de postcode kloppen niet, de plaatsnaam ontbreekt en de envelop is afgestempeld in ’s Hertogenbosch.

Het formaat van de kerstkaart is groter dan de voorgaande jaren. Op de voorkant van de kerstkaart staat een kerstman en op de banner in zijn handen staan de namen Eric en Froukje. De tekst op de kerstkaart: Vrolijke feestdagen en een fantastisch 2024. De binnenkant van de kaart is ook bedrukt. Op de linkerkant weer de kerstman, nu staat er op de banner Fijne Kerst. Aan de rechterkant de tekst: Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024 toegewenst! En als afzender: Liefs, Eric en Froukje de Boer.

Ja, en dan zit je op de bank, blij dat je er dit jaar weer bij bent, maar ook met iets van een kater. De grote vraag: Wie zijn Eric en Froukje de Boer? Waarom doen ze dit? Toen ik jaren geleden een kerstkaart van Eric en Froukje de Boer kreeg dacht ik nog dat de kaart verkeerd bezorgd was, dus heb ik er verder niet veel aandacht aan besteed. Totdat je het jaar er op weer een kerstkaart krijgt en je op een verjaardag zit en hoort dat er meerdere Sint Nyksters een kerstkaart van Eric en Froukje de Boer krijgen.

Je wordt helemáál nieuwsgierig als je op Instagram en Facebook een bericht ziet staan van een Sint Nykster, die Eric en Froukje wederom bedankt voor de kerstkaart. Als er dan veel reacties op komen, wordt het wel een dingetje.

Ik besluit maar eens even met deze en gene te appen en vragen of ze enig idee hebben wie Eric en Froukje Boer zijn. Alle antwoorden zijn hetzelfde, geen idee wie het zijn en iedereen wordt onderhand heel nieuwsgierig naar de mysterieuze Eric en Froukje de Boer. Er zijn inwoners die al jaren een kerstkaart krijgen, er zijn er ook die nog niet zolang in hun adressenbestand staan.

Ik moet hier wat mee en maak een excel lijstje van de ontvangers, zo krijg ik een overzicht met namen en ik zoek naar verbanden. Zijn we vrienden van elkaar? Hebben we dezelfde leeftijd? Zijn we familie? Horen we bij dezelfde sportvereniging of kerk? Komen we allemaal uit Sint Nicolaasga? Het antwoord op al deze vragen is NEE! Dat is het enige verband dat ik kan vinden.

Wat ik wel ontdek is dat Eric en Froukje de Boer inwoners van Sint Nicolaasga moeten zijn. Ze zijn op de hoogte van verhuizingen, veranderende gezinssamenstellingen. Zo zijn er ook die dit jaar geen kerstkaart krijgen. Waarom? Wederom geen idee.

Mijn zoektocht gaat nog even door. Toch eens op kaartje2go kijken. Zo’n kaart komt al gauw op € 5,00 met envelop. Het juiste aantal verstuurde kerstkaarten is onbekend maar ik kom toch al gauw op twintig adressen. Stop! Hier gaat het natuurlijk helemaal niet om. Eric en Froukje de Boer hebben de mooiste kerstdagen ooit. Er wordt onderling over geappt, geschreven en gesproken, het doel is behaald. Of zit er toch wat anders achter? Zo rond de kerstdagen is iedereen verdacht. Ze kunnen zelfs bij je aan het kerstdiner zitten. Wil ik eigenlijk dit mysterie wel oplossen?

Eric en Froukje, via deze weg namens alle ontvangers: Heel hartelijk dank voor jullie kerstkaart en ook wij wensen jullie een gelukkig en gezond 2024 toe! Wij kijken uit naar de volgende kerstdagen. Of… toch nog even doorpuzzelen?

Tekst: Ina de Ree en Klaske Portena
Foto: Noordoost.nl


Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!