Menu

zoeken

98100603 Tjeukemeer TsjukemarSINT NICOLAASGA – Met verschillende projecten moet het grootste meer van Friesland een flinke recreatieve impuls krijgen. De Club van Aanjagers van de Tsjûkemar is druk met de voorbereidingen. De Sint Nykster aanjager Willem Steneker is blij met de huidige ontwikkelingen. ,,Der begjint wat te boarreljen.”

,,Gastfrij foar eltsenien, ek út de direkte omjouwing. In ekonomyske ympuls foar de regio. Behâld fan natuerwearden. De kwaliteit fan Nederlâns grutste binnenmar net te folle geweld oandwaan.” Sint Nykster Willem Steneker noemt de uitgangspunten van het totaalplan van de 'Aanjagers'. Volgens de groep is er veel meer uit de Tsjûkemar te halen dan er nu wordt gedaan. In de ogen van Steneker is het zonde dat er zaken blijven liggen. In de verschillende dorpen rondom het meer wordt er hetzelfde over gedacht, blijkt uit verschillende bijeenkomsten en gesprekken. Alle suggesties zijn inmiddels verwerkt in een plan met bijbehorende plattegrond waarop de projecten zijn ingetekend. ,,It is in fisy, neat is yn beton jitten”, benadrukt hij.

Het balletje voor de impuls van de Tsjûkemar ging aan het rollen bij een bijeenkomst voor recreatie-ondernemers van gemeente De Fryske Marren. Ondernemer Ronald Huese uit Delfstrahuizen raakte in gesprek met Judith Porsius van Provincie Fryslân. Als projectleider vertelde zij dat het Friese Merenproject ten einde liep, maar dat er wel de behoefte is voor een totaalplan voor de Tsjûkemar. ,,Hjir en dêr wiene der wol ydeeën, mar foaral lossteande plannen, net foar it hiele gebied.”

161021 Willem Steneker Aanjager Tsjukemar variantHuese ging langs de verschillende dorpen. Daar trof hij veel enthousiasme aan om meer van de Tsjûkemar te maken. Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga en de Ondernemersvereniging Sint Nicolaasga benaderden Willem Steneker met de vraag of hij namens het dorp in de Club van Aanjagers wilde zitten. ,,Ik ha wolris faker wat dien mei bygelyks de doarpsfisy, mar hiel earlik, ha ik noch nea op dizze wize oer de Tsjûkemar neitocht.”

Vanuit Sint Nicolaasga werd er een klankbordgroep opgericht, waarvan de leden nadachten over het potentieel van de Tsjûkemar. ,,Mei de klankbordgroep ha wy in fisy foar de hiele regio makke. Ek fanút de oare doarpen kamen plannen en ydeeën. Al dy plannen ha de basis west foar in totaalplan. Dit ha we besprutsen mei provinsje en gemeente. Sy wiene hiel sjarmeard fan de wurkwize.”

Gemeente De Fryske Marren faciliteerde een secretaresse voor de Club van Aanjagers en de provincie schakelde Bureau Ruimtewerk in om de plannen naar een hoger plan te tillen. Dit resulteerde in een visie, die tijdens een informatieavond aan zo'n honderdvijftig bezoekers is gepresenteerd. ,,Dy minsken wiene hiel tefreden en sjogge dat it goed is om fan de Tsjûkemar in bestimming te meitsjen ynstee fan in trochfeartmar sa it no is. Minsken moatte op fakansje gean nei de mar. Alle opmerkings en ydeeën ha we oertocht en dêrnei yn it plan meinommen. Sa is der in fizykaart kaam.”

De positieve geluiden kunnen enigszins verrassend worden genoemd. In het verleden was er wel weerklank tegen plannen rondom het meer. ,,De tydsgeast is feroare. De rekreaasjefloat fergrizet. Wolle jo de regio libbend hâlde. dan moat der wat barre. It doel is om de jongerein hjir mear hinne te krijen.” Steneker sprak hier ook over met recreatie-ondernemer Bas van Wijck van zeilschool Neptunus in Idskenhuizen. ,,Yn it ferline gie de jongerein noch in wike op sylkamp. No wolle se net iens mear in hiele dei dat dwaan. Se wolle de dei opknippe mei ferskate aktiviteiten. Derom is Van Wijck ek hiel bliid mei dit plan. Nim bygelyks it ydee foar kitesurfen by Dolsterhuzen. Dat kin no nearne op binnenwetter. Mei in ûntheffing ha jo wat unyks yn hannen. En mei in fytspaad rûnom de mar kinne bedriuwen as Neptunus harren oanbod ferbreedzje.”

161021 WSV plan Aanjager TsjukemarOp het meer zijn nu verschillende gebieden, waar werkgroepen uit de dorpen plannen voor ontwikkelen. Betrokken ondernemers en vertegenwoordigers uit Sint Nicolaasga buigen zich over de mogelijkheden bij De Ulesprong. ,,Fan âlds it swemmersplak fan Sint Nyk. Troch alle gedoch de lêste jierren doare memmen harren bern der einlikss net mear nei ta te stjoeren. Dat moat oars. Der moat wer reuring komme.”

Het idee is om aanlegmogelijkheden te creëren, te voorzien in dagrecreatie, de natuur moet toegankelijker worden en er moet een waterskibaan komen. De plannen zijn al in een vergevorderd stadium. Ook parkeerterrein De Lanen heeft alle aandacht. ,,Dat is eigendom fan Rykswettersteat en dy hie dêr altiten it ljocht op read foar rekreative ûntwikkelings. Sy sjogge ek dat de wrâld feroarret.It ljocht stiet noch op oranje en it giet rjochting grien.” Plannen voor een trailerhelling, aanlegmogelijkheden en een restaurant moet elkaar daar versterken. ,,We ha in oantal projekten, dy't we rap útfiere kinne en in oantal projekten, dy't in ynvestearring freegje, mar wêr we fan ferwachtsje dat dy't op termyn ek in soad opleverjen gean. De Ulesprong is sa'n projekt.”

Het eerst tastbare lijkt het opknappen van de verschillende eilandjes te worden. Het aantrekkelijk maken van de Tsjûkepôlle is als eerste aan de beurt. Ook plannen voor de Gânzetippe en de Marchjepôlle liggen op stapel. Bovendien is ook de zwemplek van Doniaga bij de haven van WSV Sint Nic. aan de lijst met focusgebieden toegevoegd. ,,Kinne we hjir wat mear fan meitsje en dit yn in breder kader pleatse? Bygelyks troch dit te koppeljen oan it fytspaad en de winsken fan de WSV of de fiskklub?”

Het is een kwestie van tijd voordat de ontwikkelingen rondom het meer kunnen worden uitgevoerd. Steneker is trots op alles wat er momenteel los komt. ,,As doarpen rûnom de Tsjûkemar presteare we dit dochs mar efkes. It is foar de oerheden ek wol wennen dat sa'n plan fan ûnderop hielendal foarm krijt. Dat is hiel bysûnder.”

(Foto midden: De Zakenman - Aanjager Willem Steneker toont visionaire plattegrond Tsjûkemar)

(Foto onder: De Zakenman - Informatiemarkt Sint Nyk over Tsjûkemar-visie werd goed bezocht)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!