Logo

KOEVOETTEROELE - De Koevoet in Teroele heeft twee duurzaamheidscertificaten verdiend. De jachthaven is bekroond met de Blauwe Vlag. De accommodatie met horeca heeft de gouden Green Key. De Koevoet is het eerste bedrijf in de gemeente De Fryske Marren met beide onderscheidingen. Burgemeester Fred Veenstra hees ter ere van de prestaties woensdag de Blauwe Vlag.

Zus en broer Nelly en Niels Zuidam zijn trots op de verkregen certificaten. Om aan de eisen te voldoen, moesten zij verschillende aanpassingen op het bedrijf maken. Er zijn bijvoorbeeld waterbesparende kranen en douchekoppen geplaatst, en alle schoonmaakmiddelen moesten aan het ecologische keurmerk voldoen. ,,We hebben we goed moeten zoeken naar wat bij ons paste”, zegt Nelly Zuidam, ,,Onze leverancier heeft goed meegedacht.”

Wijn
Een andere vereiste is dat horeca diverse biologische en regionale producten moet bieden, waaronder biologische wijn. Voor het Havencafé moest Zuidam op zoek naar een ander merk. ,,We hebben via Drankenhandel Bouwhuis in Sint Nicolaasga een biologische witte en rode wijn gevonden. De producten moeten allemaal zo lokaal mogelijk zijn. We hebben daarom een mousserende witte wijn van de Thaborhoeve in Tirns, de droge worst op de borrelplank is van Slagerij Dol uit Langweer en het vlees op de menukaart komt van Fleis fan de Marwei uit Delfstrahuizen.”

Ook praktische zaken zijn onder de loep genomen. Voor de Blauwe Vlag speelt veiligheid een grote rol. De Koevoet heeft brandblussers en reddingsboeien bij de haven geplaatst.

Milieu
Een gemeenschappelijke deler van de certificaten is afvalscheiding. ,,Je probeert als bedrijf zoveel mogelijk je ecologisch voetafdruk te verkleinen. We vragen onze gasten om minder water te verbruiken, de verwarming lager te zetten en minder afval te produceren. Dit hoeft niet ten koste van comfort te gaan. En zie je bijvoorbeeld zwerfafval liggen? Ruim het dan op.”KOEVOET 3

Natuur
Rekening met de natuur heeft De Koevoet al eerder gehouden. Met de vernieuwing van het dak, zijn speciale mussenpannen gelegd. In moderne huizen hebben mussen geen of nauwelijks ruimte om te nestelen. Op een ‘mussendak’ is nestruimte in de dakpannen. Op het dak liggen nu 25 van deze pannen. Henk Waterlander uit Sint Nicolaasga volgt de bewoners van de pannen met interesse. Hij is al jaren bij het bedrijf betrokken. ,,Een groot deel van zijn natuurfoto’s maakte hij in Teroele”, zegt Zuidam, ,,Hij is hier regelmatig te vinden. Henk heeft vorig jaar nog een verzwakte ijsvogel bij ons opgevangen.”

Om in aanmerking te komen voor een Green Key of Blauwe Vlag certificaat, moet een bedrijf veel informatie aanleveren en zaken uitzoeken. Vanuit de Provincie Fryslân is hiervoor in het najaar van 2021 een begeleidingstraject gestart waar zo’n tien bedrijven uit Friesland aan deel namen. In vijf online sessies is iedere keer een thema verder uitgediept, bijvoorbeeld over het verschil tussen keurmerken en over het nut ervan. ,,De cursus was voor ons echt een goede stok achter de deur”, zegt Nelly Zuidam”, ,,We zijn goed begeleid. Elke keer werd gevraagd hoever we met de vragenlijsten waren en of we hulp nodig hadden. Het was ook heel leuk om te doen. Je spreekt met veel andere ondernemers, veelal van de eilanden, maar ook uit Leeuwarden en Akkrum.”

Inzicht
De onderscheidingen geven ook inzichten volgens Nelly Zuidam. ,,Je moet veel uitzoeken over je bedrijf. Hoeveel water en gas verbruik je? Hoeveel containers afval produceer je maandelijks? Sommige dingen zoals het lage waterverbruik in bepaalde maanden zijn goed te verklaren. Tijdens de eerste lockdown mochten de douches niet open. In die periode was het water- en gasverbruik ook laag. Het is goed om dit soort dingen te monitoren. Je kunt goed de vinger aan de pols houden. Je weer precies wat gaande is in het bedrijf.”

Eetcafé
Het inzicht om het havencafé aan te passen, kwam al eerder. Wat voorheen een restaurant was, is tegenwoordig een simpel, maar goed Havencafé. ,,We kwamen erachter dat wij niet genoeg uren beschikbaar hebben voor een fulltime kok. We hebben daarom de kaart kleiner gemaakt met een paar goede plates. We kunnen dit goed met het huidige team team af. Gasten die uitgebreid uit eten willen, kunnen bij de collega’s in Langweer terecht. Onze vlees- kaasfondue is wel gebleven. Dat is vaste prik op zaterdagavond en die houden we er wel in!”

KOEVOET 4 


Blauwe Vlag en Green Key
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. Nederland telt 189 Blauwe Vlaggen, waarvan 130 jachthavens.
De Green Key is een wereldwijd keurmerk voor duurzaam ondernemen in de toeristisch-recreatieve sector. In Nederland hebben bijna zevenhonderd bedrijven deze onderscheiding. Het certificaat kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer milieumaatregelen een recreatiebedrijf heeft ingevoerd, hoe hoger het ‘milieuvriendelijke’ niveau. De gecertificeerde bedrijven worden periodiek door onafhankelijke keurmeesters gecontroleerd. In maart bezocht een keurmeester De Koevoet. Een spannend moment voor de ondernemers, maar ze voldoen aan de hoogste norm en zijn beloond met een gouden Green Key.

(Foto's: De Zakenman)

KOEVOET 2

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl