Logo

08032021 Anders 1LANGWEER –  Auke Sonsma van Brasserie AnderS in Langweer is creatiever geworden dankzij de crisis. Een jaar geleden begon de kok met speciale paasboxen, Moederdagmenu’s en kerstpakketten. ,,We hebben helaas de kerst gemist. Dat vind ik altijd zo’n bijzondere periode. Mensen zitten de hele dag te wachten tot ze bij ons komen eten. En ze zijn dan nog op tijd ook!”, lacht hij.

Brasserie AnderS in Langweer is vanaf het eerste moment gaan bezorgen en startte met de afhaaldienst. ,,Ik heb niet getwijfeld of ik door moest gaan”, zegt Sonsma, ,,Ik moet wel. Alle drie medewerkers hebben een vast contract en ik heb ze straks ook weer nodig. Je kunt niet zomaar opnieuw beginnen.” Brasserie AnderS is drie dagen per week geopend. De keukenbrigade bereidt op donderdag de gerechten voor het weekend voor. Een van de koks laat Auke Sonsma de bouillon van fazant proeven. ,,Heel lekker. Die is mooi hoog op smaak”, zegt de eigenaar.

AnderS biedt klanten elke week een wisselend menu met enkel verse producten. ,, Je weet niet precies hoe het thuis aankomt. Dat maakt het wel lastig. Gelukkig maken veel vaste gasten veel gebruik van de bezorg- en afhaaldienst. Iedereen waardeert het ook dat wij open zijn gebleven. Veel zijn ook verbaasd dat de smaak ook thuis zo goed is. Wij doen geen concessies. Het aanbod is wel kleiner omdat wij alleen met verse producten werken. We kunnen daarom geen grote menukaart hebben. De vis moet zondag wel op gaan. We hebben heel veel geleerd van het bezorgen en afhalen. We halen de positieve ervaringen eruit.”08032021 Anders 2

Stagiaire Daan oefent ondertussen op het deeg voor de paasbrunch. Daan is in september begonnen. Sonsma wil de stageloper ook een kans geven om het vak te leren. ,,Het is voor die jongens helemaal lastig. Ik had vorig jaar september ook niet verwacht dat wij helemaal dicht moesten. Ik vind het leuk om die jongens de kneepjes van het vak te leren.”

Alle evenementen zijn het afgelopen jaar afgelast, juist die dingen waar Langweer om bekend staat. Toch was het druk genoeg met de toeristen. ,,Gelukkig konden de terrassen open. We hebben toen goed kunnen draaien. Gasten moesten zich registeren en we hadden maximaal dertig personen in het restaurant. We hadden het terras aangepast door schermen tussen de tafels te plaatsen. De gasten konden dit zeker waarderen. Ze voelden zich ook veilig hier. We hebben uiteindelijk een hele mooie zomer gehad.”

Zicht op een openingsdatum heeft de horecagelegenheid nog niet. ,,We moeten steeds onze grenzen verleggen. Je doet tegenwoordig geen eten meer op een bord, maar in een bakje. Je mist die presentatie. Net als de gezelligheid en de mensen. Tegenwoordig zijn wij voor tien uur ’s avonds thuis. Dat hoort niet zo. Ik merk dat de gasten die gezelligheid ook missen. Dat dan zoveel vaste gasten uit de regio halen eten op komen halen en laten maaltijden bezorgen, vind ik heel bijzonder. Daar ben ik ontzettend blij mee.”

Auke Sonsma kan ook bij de klanten thuis komen koken. Alles coronaproof. Een restaurantwaardige keuken is niet nodig. ,,Zolang er een fornuis en een oven zijn, kan ik mijn gang gaan.” Sonsma bereidt een groot deel al voor in de brasserie. Bij de mensen thuis worden gerechten verder afgemaakt. De gasten thuis hoeven de tafel niet te dekken. Sonsma komt met borden, tafellinnen en bestek. Ook de afwas is voor Brasserie AnderS. ,,En alles coronaproof. Ik ben alleen, houd afstand en draag een mondkapje.” Koken voor grotere groepen dan alleen het gezin is nu nog niet mogelijk. Het gaat Sonsma om het gevoel. ,,Als je iets speciaals te vieren hebt, dan is dit ontzettend leuk.”

Zelf had Sonsma begin deze maand ook wat te vieren: Brasserie AnderS bestond op 1 maart precies negen jaar. Omdat het nu niet gaat, pakt Sonsma volgend jaar met het lustrum goed uit. ,,Volgend jaar maken we er een mooi feestje van.”

Foto's De Zakenman08032021 Anders

(c) 2014 - 2018 DeSintNykster.nl