Logo

dijemagoSINT NICOLAASGA – Timmerbedrijf Dijemago in Sint Nicolaasga gaat verhuizen. Broers Jelle en Dirk van der Goot gaat voor de zomer over naar de bestaande loods van Jaring de Wolff.

(Foto: v.l.n.r. Dirk, Jelle en Niels van der Goot)

De verhuizing levert de broers 900 vierkante meter aan werkruimte op. Nu zijn ze beperkt tot 550 vierkante meter. ,,Wy groeie hjir hielendal út ús jaske”, zegt Dirk van der Goot (56). Aan de Molenkap beschikken de mannen aan 1800 vierkante meter aan buitenruimte. ,,Dat is ideaal foar bygelyks glês en de opslach fan kezynen”, zegt Jelle van der Goot (51), ,,Wy krije in protte meat mogelheden. Dêr binnen wy wol oan ta.”

Timmerfabriek Dijemago maakt onder andere trappen, kozijnen en deuren. Alles is maatwerk. ,,Standaard ha wy net”, zegt Dirk van der Goot. Aannemers, bouwbedrijven en particulieren maken van hun diensten gebruik. Op de bouw zelf zijn de broers nooit te vinden. ,,Wy bliuwe hjir op it fabryk. De masjines moatte draaien bliuwe.” dirk

De naam van de trappenbouwers is bijzonder. Het bedrijf is naar de eigenaren en hun vrouwen vernoemd. De eerste twee letters van Dirk, Jelle, Marja en Gonny maken Dijemago. Sinds de start in de jaren ’90 heeft Dijemago voldoende werk gehad. Broers Dirk en Jelle van der Goot zijn het bedrijf in 1997 in Sint Nyk gestart. Eigenlijk was Dirk van der Goot, net als zijn ouders, bakker in het familiebedrijf in Idskenhuizen. Toen dit stopte, begonnen de twee broers met een kleine timmerfabriek achter de bakkerij. ,,It hâlde op doe we de treppen net mear yn it gebou krije koene”, zegt Jelle van der Goot. Op 1 mei 1997, de Dag van de Arbeid, kregen ze de sleutel van de Molier 12A.

Waar Dijemago tot een paar jaar geleden nog zeven medewerkers  in dienst had, kunnen de broers het nu sneller en preciezer met machines. Alleen de zoon van Jelle, Niels (20), werkt mee in het bedrijf. De trapmachine en de CNC-frees draaien op volle toeren. Het hout gaat erin en komt er als onderdeel voor kozijn of trap aan de andere kant weer uit. ,,Alles is kompjûterstjoerd”, zegt Jelle van der Goot, ,, De laser wurket sa presys en sûnder splintering. Wat dy masjine kin, dat slagget ús net. En it moaie mei kesienen is dat it glês altyd gelyk past.”

De meest bijzondere klus was de houten kozijnen dat Dijemago aan een groot gebouw in Denemarken mocht leveren. Ook het kasteel in Twello is van de houtbewerking uit Sint Nyk voorzien. Het meest trots zijn de mannen toch op het vrijwilligerswerk dichtbij. De kinderen van basisschool De Paedwizer uit Sint Nyk hebben meerdere optochtwagens bij de broers laten maken. De foto’s van de optochten hangen in de hal van de timmerfabriek. Dankzij de broers wonnen de kinderen al eens een prijs in de Allegorische Optocht. ,,Wy hiene de Bonte Koe-boat makke”, zegt Dirk van der Goot, ,,Wat wie dat in wurk, mar die bern wiene sa bliid. Der dochst it foar.”

jelleDe timmerfabriek vindt het belangrijk om zich voor de omgeving in te zetten. Dijemaga is dan ook al jaar en dag hoofdsponsor van het eerste damesteam van volleybalvereniging SNVV. Daarnaast hebben zij ook bijgedragen aan de tennisbaan in Scharsterbrug, de skeelerbaan van STD en is het bedrijf bordsponsor van voetbalvereniging VVI.

Timmerfabriek Dijemago werkt met alle soorten hardhout. Mahonie en eiken zijn nu de populaire houtsoorten. Voorwaarde is dat het materiaal robuust moet zijn. ,,It moat lang mei gean”, zegt Jelle van der Goot, ,,Bûten stiet it hout oan de eleminten bleat.” In de spuiterij voorziet Dirk van der Goot de houten onderdelen daarom ook van de eerste grondverflaag voor extra bescherming. ,,As de earste laach goed is, dan giet it hout hiel lang mei.” Het nieuwe pand biedt twee keer zoveel ruimte om te spuiten. Dijemago kan straks meer en grotere klussen aannemen.

Jelle van der Goot ziet veel voordelen van de verhuizing. In de afgelopen 24 jaar aan de Molier is het gebouw stukje bij beetje uitgebreid. Sommige machines speelden tien jaar geleden nog een belangrijke rol. Nu worden ze nog sporadisch gebruikt. Andere machines zijn juist belangrijk geworden. De nieuwe locaties biedt ruimte om hier weer een logisch geheel van te maken. ,,Wy kinne der aanst wer in moaie rin  yn krije en yndiele lykas wy wolle.”

Vanwege de verhuizing gaat de timmerfabriek in ieder geval een week dicht. Wanneer de verhuizing precies plaats gaat vinden, is nog niet duidelijk. ,, Dat leit deroan wannear de installateurs kinne. Dy masjines kinnen wy sels net ferpleatse. Soks komt hiel krekt.”

(Foto's: De Zakenman)

junior

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl