09-10-2004 Tijd: 14:30- Plaats: Heerenveen Adres: sportpark De Akkers, Rottumerweg Onderwerp: zaterdag - voetbal -eerste klasse Heerenveense Boys-Leeuwarder Zwaluwen                                                                        Het eerste elftal van Renado 1 had tegen hekkensluiter MKV ’29 in Leeuwarden geen gemakkelijke wedstrijd. MKV (ofwel: de rooms-katholieke voetbalvereniging Met Kracht Vooruit 1929) is absoluut niet een tegenstander “waarvan zomaar even gewonnen gaat worden”. De historie leert dat de vroegere onderlinge duels meestentijds in een gelijkspel eindigden en maar af en toe een winnaar - met in die gevallen vaak slechts één goal verschil - opleverden. Renado was dus gewaarschuwd. En die waarschuwing hielp.

De voetballers uit Sint Nicolaasga startten scherp. Al binnen 22 minuten wist Renado via doelpunten van Guus Bax en Sander Smeding een 0 – 2-voorsprong te bewerkstelligen. Na een half uurtje verslapte Renado ietsje, waardoor het fysiek sterke (en soms té scherp de duels ingaande) MKV de kans kreeg om vlak voor rust de aansluitingstreffer te maken: 1 – 2. Ook MKV merkte dat er misschien nog wat meer voor hen in zat.

De rust werd door trainer en staf benut om de spelers er op te wijzen dat zij de scherpte moesten zien te behouden. Dat lukte. De dienstdoende arbiter had niet zijn sterkste dag ooit - met als gevolg warrige beslissingen voor beide partijen, waardoor er over en weer wat irritaties ontstonden. Renado bleef de bovenliggende partij. Na een minuut of tien in de tweede helft werd de 1 – 3 binnengeschoten, wederom door Guus Bax. Hiermee werd de overwinning eigenlijk al veilig gesteld.

Een minuut of tien voor tijd soleerde Niels de Haas met een echte “ouderwetsche” (bewust met sch geschreven) dribbel door de verdediging van MKV en liet via een voetje van een tegenstander de bal in het net verdwijnen. Hiermee stond de 1 – 4 op het bord, en dat bleef het tot het einde.

Met dit resultaat staat Renado aan kop in periode 3 van deze competitie. Dat willen we natuurlijk zo houden mannen! Jullie zijn op de goede weg, dus hou dit vast. Ik zei het al eerder: gebruik de wedstrijden tegen Gorredijk thuis, en dan nu ook deze tegen MKV uit, als referentiekader. Blijf scherp, dan komt het goed!

Tekst: Peter de Lange
Archieffoto: De Zakenman