220702 Skutsjesilen Langweerders HuzumHet Langweerder skûtsje heeft tijdens de SKS-jubileumwedstrijd een achtste en elfde plek behaald. In de einduitslag leverde dat een tiende plek op. Het 75-jarig bestaan zou al twee jaar geleden worden gevierd, maar werd vanwege corona uitgesteld. De eerste officiële wedstrijd om het SKS-kampioenschap werd in 1945 gezeild.

Schipper Harmen Brouwer en zijn bemanning konden niet echte slagen slaan. Het zat direct al niet mee. Ze gingen met de laatsten mee over de startstreep. Bovendien stond de wind dwars over de Langwarder Wielen, waardoor de wedstrijdcommissie genoodzaakt was twee korte kruisrakken uit te zetten. Die boden Langweer niet de gelegenheid om steeds een paar plekjes op te schuiven. ,,Op dy krúsrakken moatst it helje, mar dat slagget dan net’’, aldus een van de bemanningsleden

Ook een afwijkende koers pakte verkeerd uit, waardoor het het skûtsje van Huizum net voor de Langweerders uit kwam. ,,We woene wat oars as oars dwaan, mar dan ferliest wer in plakje’’. Het schitterende zeilweer met zon en wind en wolken vergoedde veel.

Protesten waren er onder andere tegen de schipper van Heerenveen, die tegen de SKS-regels in de zogeheten telltales in de zeilen had  hangen. Daarmee is te zien hoe de luchtstroming lag de zeilen gaat. In de tweede wedstrijd lang Heerenveen dik aan kop en eindigde als eerste. Leeuwarden werd tweede en Joure derde. In de eerste wedstrijd eindigden de Jouster op de eerste plaats en Earnewâld op de tweede.

Eerste skûtsje Langweer
De jubileumwedstrijd werd in Langweer gehouden omdat daar 77 jaar geleden de strijd om het SKS-Kampioenschap voor de eerste keer plaats vond. Die wedstrijd werd gewonnen door Klaas van der Meulen met het skûtsje ‘De Twee Gebroeders’. Het skûtsje, dat in bezit is van de Stichting Skûtsje Súdwesthoeke, lag voor de gelegenheid afgemeerd aan het Efterom in het centrum van Langweer, waar ook de feestelijke prijsuitreiking plaatsvond.