090818 skutsjesilen langwar 33SNEEK - Terwijl alle ogen op het boeiende kampioenschapsduel tussen Grou en Heerenveen waren gericht, behaalde Langweer een knappe vijfde plaats tijdens de finalewedstrijd op de Snitsermar.

Meteen na de start rondde Jaap Zwaga en zijn bemanning de eerste boei als tweede, in de slipstream van Grou. De Swan mengde zich niet in de strijd tussen Grou en Heerenveen en de twee Drachtster skûtsjes die voor de dagoverwinning streden. Langweer zeilde op een constante vijfde plek. In het middenstuk van de wedstrijd drong Earnewâld aan. Jaap Zwaga zag de opponent dichterbij komen, maar wist de aanval af te houden. Vanaf de tiende boei liep Langweer weer uit, maar dichterbij de nummer vier wisten de mannen uit het watersportdorp niet te komen.

De knappe vijfde plek is een toetje voor een over het algemeen teleurstellend verlopen kampioenschap. Ondanks een tweede plaats bij Stavoren eindigde Langweer over alle wedstrijden gezien als laatste. Langweerder schipper Willem Zwaga van het Leeuwarder skûtsje eindigde in de slotwedstrijd als negende en legde daarmee beslag op een vijfde plaats in het eindklassement. Joure, met aan het roer Rinus de Jong uit Sint Nyk finishte op de Snitersmar als tiende. Over het hele kampioenschap was er elfde plaats.

(Foto: De Zakenman)