Logo

kpj 2022 26De afdeling Sint Nicolaasga van de Katholieke Plattelandsjongeren  bouwt voor de Allegorische Optocht een ‘rock and roll’-trein. De wagons zijn geïnspireerd op het gelijknamige nummer van de Australische hardrockband ACDC.

De stoomlocomotief weegt straks tussen de vijf- en zevenduizend kilogram. ,, ,,Wy meitsje der in sport fan om in wein te bouwen, dy’t krekt op ’e route past”, zegt Harold Hoekstra (26). Dat is dit jaar niet anders, al moest de KPJ wel wat inleveren. De oorspronkelijke hoogte was 7,80 meter. ,,Dat is  6,60 meter wurden. Oars paste it net ûnder de beammen en de lantearnpealen troch.”

Op de trein staan bekende muzikanten, zoals Amy Winehouse, Elvis Presley en The Beatles. Alle artiesten hebben een eigen hoekje op de wagen, dat met hun leven te maken heeft. Zo staat de band Kiss in een bloedbank, omdat zij ooit een stripboek hebben laten drukken met inkt, waarin hun bloed was verwerkt.  Else-Lotte Bouwhuis (26) : ,,In hiel soad fan de minsken en hun musyk koe ik sels net. Dat makket it leuk om klean en situaasjes der omhinne te betinken. It is algemien bekend dat der yn de musykwrâld in soad drank en drugs wurdt brûkt, mar wy wolle graach mear sjen litte. Dêrom is dat stikje fan Kiss sa leuk.”

Niet toevallig staan er 27 figuranten gelijktijdig op de wagen, zoals het bij de sinistere Club van 27 hoort. Forever 27 is de benaming voor een onbepaalde groep van beroemde muzikanten die overleden op 27-jarige leeftijd. De 28e artiest rouleert achter de schermen. Achterop de wagen zitten de kolenscheppers die de stroomtrein aan de gang houden.

De bouw is in juni begonnen. De eerste weken gaat dat nog vrij rustig, volgens Harold Hoekstra. De vrijwilligers beginnen om zeven uur ’s avonds. Ook dekpj 2022 16 weekenden worden aan de wagen gespendeerd. ,,Koart fan te foaren begjint it fjoer echt te brânen. In soad frijwilligers nimmen de wike foar de tiid frij om folút te bouwen. Hoe folle oeren der yn in wein sitte? Gjin idee, mar al dyn frije tiid giet der op it lêst yn sitten.”

KPJ Sint Nyk bouwt op twee locaties. Een loods aan de Tsjûkemarwei is het onderkomen van de wagen. Het interieur, de attributen en kleding worden in jeugdhonk De Wissel gemaakt. De KPJ is ‘gek op bewegende elementen’, vertelt Harold Hoekstra. Ook dit jaar heeft de wagen (als het goed is) veel spektakel, zoals draaiende treinwielen en rook. ,,Wy hawwe timmermannen en lassers yn’e ploech. Dat binnen de spesjalisten. Derom kinne we soks dwaan. Dat is ek it moaie fan ús ploech: elkenien kin wol wat leren. De jongerein docht by ús de kunde en ûnderfining op. Omdat wy de jeugd opliede is der romte om út te probearjen. Dat dogge wy dan ek.”

Inclusief de figuranten bestaat de ploeg uit negentig jongeren. De jongste deelnemers zijn zeventien jaar, de oudste is 28 jaar. Jongeren vanaf zestien jaar zijn welkom om mee te bouwen. De komende jaren verwacht de KPJ een forse wisseling van de wacht. Een flink aantal deelnemers wordt te oud voor de jongerenploeg van Sint Nicolaasga. ,,It is de bedoeling dat sy troch strome nei de buurtferienings”, zegt Harold, ,,De KPJ is een soart oplieding foar jeugd. Hjir krije se de kâns om ûnbeheind te bouwen en harren eigen mooglikheden te ûntdekken. Wy ha om dy reden in rom budzjet. Dat is letterlijk leerjild: slagget is net, dan kinne we sûnder problemen spul ferfange. Dizze wurkwize smyt de buurten goed opliede bouwers op.”

kpj 2022 31De buurten balen wel dat de KPJ zoveel jeugd in de bouwploeg heeft. Er is wel eens geopperd om vrijwilligers over de bouwploegen te verdelen, maar volgens Else-Lotte Bouwhuis en Harold Hoekstra is dat geen optie. ,,Op de dei sels wolst doch by dyn wein weze”, zegt Else-Lotte Bouwhuis. Harold Hoekstra beaamt dat.,,It is net de opset om jongerein fuort te lûken, mar se lûke mekoar oan. As dyn freon by de KPJ bouwen, dan giest der sels ek hinne.”

De KPJ kan niet zonder de hulp van de ‘Drie Musketiers’: Albert Jellesma, Johan Spijkerman en Bertus Hogeling. Voor de ploeg zijn dit de mannen die de punten op de i zetten. Jellesma houdt zich met de decoratie bezig en maakt er ‘pareltjes’ van. Hogeling kan toveren met een spuitbus. Harold: ,,Wy skilderje in flak op de wein en Bertus makket der skaat yn op sa’n manear dat it libbet. It is echt prachtich.” De toespraken van Johan Spijkerman geven de ploeg kippenvel. Om zeven uur ’s ochtends op de dag zelf spreek hij in De Wissel iedereen toe. Else-Lotte Bouwhuis: ,,Op dat momint hast sa’n sterk goepsgefoel. Hy lit ús fiele wêrfoar wy it dogge. Dan makket de úteindelijke stân op de ranglist ek net mear safolle út.”Harold Hoekstra: ,,De kompetysje is leuk, maar de Allegorische Optocht bliuwt freonskiplijk.”

(foto's: De Zakenman)

 

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl