Logo

1 dodenherdenking Sint Nyk 21SINT NICOLAASGA – De Dodenherdenking bij het monument in Sint Nicolaasga is vanavond te volgen via een live-stream. Vanaf 19.45 registreert KPJ Sint Nyk de herdenking via Facebook en Instagram.

Via de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is de mogelijkheid om virtueel een bloem neer te leggen bij het monument in Sint Nicolaasga. Ook kan op de site een boodschap worden achtergelaten.

Het herdenkingsmonument in Sint Nyk is onthuld op 4 mei 1948 ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers uit de gemeente. Op 17 september 1944, de dag waarop de geallieerde luchtlandingstroepen in het kader van operatie ‘Market Garden’ bij Arnhem en Nijmegen werden neergelaten om een overgang over de grote rivieren te forceren, werd aan het spoor- en tramwegpersoneel order gegeven om in staking te gaan. Op 18 september reed er nog een tram bij Sint-Nicolaasga in de richting van Lemmer. De plaatselijke Knokploeg greep in. De passagiers moesten uitstappen en de vuren werden gedoofd. Het personeel kreeg te horen dat ze voorlopig wel met vakantie konden gaan. Dit voorval werd door de bezetter hoog opgenomen en als represaille werden op 19 september, de dag waarop de landelijke staking volledig was, bij Sint-Nicolaasga drie verzetsmensen geëxecuteerd, te weten: Jacobus Gaastra, Berend Julius en Johannes Prins.

Op 17 maart 1945 heeft de bezetter op het erf van een boerderij in Doniaga tien politieke gevangenen uit de Heerenveense gevangenis Crackstate gefusilleerd. Albert Koopman, Jeen Hornstra, Hotze Brouwer, Thomas Kuurstra, Jelle Boersma, Roelof Knol, Wiepke Hof, Yde Yntema, Dirk de Ruiter en Siebe de Ruiter lieten hier het leven.

Volg hier de live-stream en leg digitaal een bloem bij een van de monumenten in de gemeente zoals in Sint NicolaasgaLangweer, Doniaga of Ouwsterhaule

(Foto: archief De Zakenman)

(c) 2014 - 2018 DeSintNykster.nl