Logo

190626 eikenprocessie rups 2LEGEMEER - Nederlandse gemeenten hebben te maken met een stortvloed aan klachten over de eikenprocessierups. Volgens verschillende organisaties is er nu al sprake van een recordjaar voor de 'jeukrups'. Ook in onze omgeving zijn talrijke bomen voorzien van een roodwit lint. 

Gemeente De Fryske Marren waarschuwt met het lint voorbijgangers en het is bovendien een herkenningspunt voor de gespecialiseerde opruimdienst. De buitendienst van de gemeente voert zelf controles uit, maar roept ook haar inwoners op om locaties waar zij eikenprocessierupsen waarnemen, door te geven via de daar voor bestemde kanalen.

De eikenprocessierups verliest haar haren, die bij mensen voor klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. In sommige gevallen gaat het om ernstige klachten. De komst van de jeukrups is inmiddels een vast gegeven richting de zomer. Zoals die jaren geleden vanuit het zuiden naar noorden oprukte, zo gaat dat momenteel ook met de dennenprocessierups, waarvan de brandharen nog agressievere effecten schijnen te hebben. De eerste meldingen uit de Ardennen zijn inmiddels een feit. Volgens deskundigen is het een kwestie van tijd voordat er ook in Brabant en later nog noordelijker meldingen van deze jeukrupsvariant komen.  

(Foto's: De Zakenman)

190626 eikenprocessie rups 1

 

(c) 2014 - 2018 DeSintNykster.nl