Menu

160901 Bert en Hanneke KuiperSINT NICOLAASGA - Het voormalige burgemeestersechtpaar Kuiper uit Langweer is al vijfentwintig jaar groot bewonderaar van de allegorische optocht in Sint Nicolaasga. Sinds de eerste kennismaking in 1991 wil Hanneke Kuiper graag precies weten hoe zo'n praalwagen ontstaat. ,,Peter de Jong vertelde me dat de afspraak voor een rondje langs de wagenbouwers sindsdien vast in het draaiboek van de VVV staat", lacht ze.

De grote interesse van Bert en Hanneke Kuiper deed het toenmalige VVV-bestuur destijds besluiten om het burgemeestersechtpaar ieder jaar uit te nodigen. ,,Bert kon vanwege zijn verplichtingen niet alijtd, maar ik heb iedere keer met veel genoegen gebruik gemaakt van de uitnodiging. Het feit dat mensen met elkaar in vrij korte tijd zo'n prachtige wagen bouwen is magnifiek. De frond rond het bouwen vind ik geweldig en het resultaat met vaak een hele act erbij is verbluffend."

Zelf stak Hanneke Kuiper ook een keer de handen uit de mouwen. Voor de wagen van de jongens van Hoekstra, die altijd hoge ogen gooiden met hun creaties, heeft Kuiper een hele zaterdagochtend staan schuren en poetsen in de tent aan De Rijlst. ,,Ook dat vond ik geweldig. De jongens zijn nu mannen en hebben helaas als ploeg geen wagen meer op de route." Het liefst bewondert Hanneke Kuiper de praalwagens vanaf een afstand. VVV-voorzitter Peter de Jong nam ook dit jaar haar vooraf tweemaal mee langs de wagens voor een exclusief kijkje achter de schermen. ,,Se sjocht de weinen fjouwer kear. Twa kear mei de bou en mei de optocht moarns en jûns. Hanneke fynt it altiten geweldich. Foar ús is har besite spesjaal. Dêrom stiet se yn ús draaiboek, sadat we net ferjitte Bert en Hanneke út te noegjen." 

160901 Bert en Hanneke Kuiper kijkenSinds het afscheid van Bert Kuiper als burgemeester hebben ook zijn opvolgers Mary Looman, Arie Aalberts en nu voor het eerst Fred Veenstra de uitnodiging voor een ronde langs de wagenbouwers aanvaard. De relatie met Bert en Hanneke Kuiper met de allegorische optocht is altijd hecht gebleven, niet in de laatste plaats vanwege hun enthousiasme en hun bovenmatige nieuwsgierigheid. Hun eigen meegebrachte stoeltjes worden op de eerste donderdag van september traditioneel aan de Gaastweg geposteerd. Maar eigenlijk staat het stel liever, zodat ze creaties met alle kleine details nog beter kunnen bekijken. ,,Het is onvoorstelbaar dat het Sint Nicolaasga altijd weer lukt. Ook al die jongelui met hun verplichtingen. Ze willen en kunnen zich niet aan te veel dingen vastbinden, maar bouwen zelfs in de vakantieperiode aan deze prachtige wagens", constateert Bert Kuiper.

,,De kwaliteit is ieder jaar geweldig", vervolgt hij, ,,Ieder jaar denk je dat de deelnemers het niveau van de vorige optocht niet kunnen overtreffen. En dan blijken er toch veel handige jongens en meisjes te zijn die met de meest creatieve dingen komen." Hanneke Kuiper haakt er op in. ,,Maar vergeet het VVV-bestuur ook niet. Deze veertien jonge mensen zorgen er voor dat alles goed geregeld is. Een enorm werk moet er worden verzet. Ik heb er enorm veel respect voor dat zij zo'n verantwoordelijkheid op de schouders nemen."

,,Sint Nicolaasga laat tijdens de optocht zien waar een 'samenleving' toe in staat is", complimenteert Bert Kuiper, ,,De samenhang die door het bouwen van zo'n wagen ontstaat, is bewonderenswaardig. Het is geweldig dat zoiets ieder jaar kan in een dorp van 3.500 inwoners. Bovendien is het ook nog eens een prachtig schouwspel."  Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!