Menu

zoeken

Staat uw evenement er niet bij? Meld dan uw activiteit aan >

Bevolkings- onderzoek borstkanker

Categorie
Servicerubriek
Dates
maandag 19 september 2022 08:00 - maandag 3 oktober 2022 08:00
Locatie
Doniahal, Sint Nicolaasga
Telefoon

Vanaf 19 september kunnen vrouwen uit de gemeente De Fryske Marren in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot begin oktober 2022 te vinden op het parkeerterrein nabij sporthal de Doniahal aan de Dobbeleane 15, Sint Nicolaasga.


Vanaf 1 januari 2022 gaat Bevolkingsonderzoek Noord door als Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit is onder meer te zien aan een nieuw logo op het mobiele onderzoekscentrum. 


Bevolkingsonderzoek
Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.


Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.


Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben
opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere twee jaar uitnodigen.


Gelijk aanbod
Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.


Meer informatie
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. U kunt ook bellen met onze informatielijn, telefoon 050 – 520 88 99, op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur.

 
 

Alle datums

  • Van maandag 19 september 2022 08:00 tot maandag 3 oktober 2022 08:00


Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!