Menu

zoeken

Re-enactment van de Slag om Sloten

Categorie
Evenementen
Datum
zaterdag 11 juni 2022 12:00 - 22:00
Locatie
Sloten

Op 11 juni 2022 komt het Historisch Kijkfeest na 4 jaar afwezigheid terug naar Sloten, de kleinste van de Friese elf steden. De oude stadskern verandert voor deze gelegenheid in een laatmiddeleeuws decor waartegen acteurs en bewoners een spectaculair gevecht tegen de Spanjaarden naspelen. De vorige editie van het Kijkfeest, in 2018, trok ruim 4.000 bezoekers.

Re-enactment van de Slag om Sloten
Het hoofdspektakel van het Historisch Kijkfeest is de re-enactment van de Slag om Sloten. Vrijwilligers uit de hele stad spelen daarbij een gevecht na dat in 1588 plaatsvond tussen de Spanjaarden en de Stadsschutterij. Een oplettende stadswacht ontdekte destijds dat er Spanjaarden verborgen waren op een bierschip en sloeg groot alarm. Het bloedige gevecht dat volgde vormt nu het hart van het evenement.

Vernieuwde opzet met inbreng van bewoners
Net als in voorgaande jaren dragen de bewoners van Sloten hun steentje bij aan het Kijkfeest. Het evenement wordt traditiegetrouw georganiseerd en opgebouwd door een grote groep stadsvrijwilligers, en dit jaar moedigt de organisatie Slotenaren aan om ook zelf sketches ten tonele te brengen, buiten de Slag om Sloten om. Daardoor is er in de hele stad reuring en voelen bezoekers in elke steeg de bruisende sfeer van de zestiende eeuw.

Ridders, roofvogels en kwakzalvers
Naast de Slag om Sloten staat er op 11 juni nog veel meer op het programma. De stad wordt bevolkt door een bont gezelschap van muzikanten, narren, kwakzalvers en ambachtslieden, en er vinden verschillende demonstraties plaats die passen in het tijdsbeeld. Denk: ridders te paard, legerkampementen, een roofvogelshow, een ganzenhoedster, kraampjes met oude ambachten en een historische poppenkast. Daarmee is het Historisch Kijkfeest ook dit jaar weer een evenement voor jong en oud. U komt toch ook?

Bezoekersinformatie

Historisch Kijkfeest Sloten
11 juni 2022 vanaf 12.00 uur
www.historischsloten.nl

Entree
Kinderen t/m 12 jaar: € 2
Bezoekers vanaf 12 jaar: € 5
Bezoekers in historische kleding: gratis

 
 

Alle datums

  • zaterdag 11 juni 2022 12:00 - 22:00


Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!