Logo

8K0A7200SCHARSTERBRUG – Boven het Skarsterhonk van de kerk in Scharsterbrug schuilt sinds het begin van de zomer een escaperoom. De oude kosterswoning is omgetoverd tot een levendige puzzelruimte. Groepen van circa vier personen krijgen 45 minuten de tijd om de antwoorden te vinden.

Het spel vertelt het fictieve verhaal van een dropping in het oorlogsjaar 1945. Via de radio horen de deelnemers dat de dropping plaats gaat vinden. Het exacte tijdstip en de locatie moeten de deelnemers zelf uitvogelen. De groep moet daarvoor samenwerken.

Corona
De escaperoom naast de kerk is een idee van dominee Wim Warnar van de Protestante Gemeente Ouwsterhaule-Scharsterbrug en Carla Jager uit Scharsterbrug. Het is de derde escaperoom voor de dominee. Eerder maakte hij er al eentje in Lelystad, waar hij als jeugdwerker actief was. De tweede kwam in de pastorie van Hommerts. Dat deed hij in samenwerking met de jeugdwerker daar. Samen kwamen ze op het idee van de escaperoom in Scharsterbrug. Met zijn aanstelling in Scharsterbrug en Ouwsterhaule dacht dominee Warnar in eerste instantie niet aan een derde escaperoom. Totdat de coronapandemie uitbrak. ,,Ik begon hier vlak voor de coronapandemie. Er was maandenlang geen moment van ontmoeting mogelijk. Voor mij is de insteek dat ik de gemeenschap op een leuke manier leer kennen. Het laagdrempelige is hierin belangrijk.”

Trouwen
Carla Jager uit Scharsterbrug had trouwplannen en dominee Warnar zou de huwelijksdienst leiden. Ook hier gooide de pandemie roet in het eten. Het huwelijk is inmiddels al twee keer uitgesteld. Het verloofde paar bleef contact met de dominee houden. ,,We leerden elkaar wat beter kennen”, zegt Carla Jager, ,,De dominee vroeg mijn vriend Jelmer of hij wilde helpen hier een escaperoom te beginnen, maar hij zei dat het meer iets voor mij zou zijn. En ik vond het inderdaad geweldig.”8K0A7193

Kosterswoning
Dominee Warnar had de ideale locatie al op het oog. De oude kosterswoning staat sinds de jaren ‘90 leeg. De zolderruimte met houten vloerplanken en enkel glas is de ideale setting voor de reis in de tijd. Het zigeunertje met de traan staart naar de deelnemers, een oude naaimachine staat in de hoek en de boekenkast herbergt geheimen. Alles is onderdeel van de zoektocht. De inrichting is sober en komt overal vandaan. Via Marktplaats tikte de dominee het bureau op de kop. Leden van de kerk hadden nog wel een naaimachine, een vaas en stoelen. Anderen boden hun twee rechterhanden aan. ,,Ik ben blij met de handigheid van een van onze leden. Hij heeft zoveel gedaan zoals een muur en een verwarming verplaatsen. Zelf heb ik echt twee linkerhanden. Ik heb alleen maar een hamer aangegeven. Het is een gezamenlijk project van de gemeenschap geworden. Dat maakt het hartstikke leuk.”

Dropping
Het verhaal in het spel draait om een dropping. Carla Jager: ,,We wilden een verhaal creëren met spellen die erop aansluiten. Daar hebben we heel wat nachten over liggen piekeren.” Na wat googelen op de geschiedenis van de omgeving, stuitte Jager op een wapendropping in het Haulsterbos. Daarmee was het uitgangspunt geboren. ,,Zo zijn we verder gaan bouwen aan het verhaal.” Een tiental videobelsessies later stond de eerste versie. Warnar en Jager wilden in eerste instantie de escaperoom in mei openen, maar dat bleek logistiek gezien niet mogelijk.

Puzzelen
De eerste puzzelaars hebben in juli 2021 het spel gespeeld. ,,De eerste groep haalde echt alles van de muren. Geen spiegel, schilderij of bureau bleef op zijn plek. Dat was een hele goede testgroep”, lacht Carla Jager. De eerste twee weken waren helemaal volgeboekt. Dominee Warnar wijt het succes aan de rustige zomers: ,,Er is hier in die periode weinig voor de jeugd te doen. Aan de andere kant had ik wel bepaalde reserves verwacht omdat het initiatief vanuit de kerk komt. Dat bleek enorm mee te vallen. Het is enorm geslaagd. Dat vind ik winst.”8K0A7184

Aangepast
Veel dorpsgenoten hebben de escaperoom deze zomer voor het eerst ontdekt. ,,Dat is hartstikke leuk. We kregen ook veel complimenten van mensen die het wel vaker hebben gedaan. Die van ons doet volgens een aantal niet onder voor een professionele escaperoom. Eén groep was razendsnel. Zij waren in iets meer dan 24 minuten klaar, terwijl de meesten hier toch 36 minuten over doen.” Het spel is sinds het begin wel iets aangepast. Zo bleek het letter ontcijferen te gemakkelijk te zijn. De eis dat er een jongere tussen de twaalf en zestien jaar mee moet doen, is geschrapt. ,,Het blijkt dat ook volwassen zonder moeite in de krappe ruimtes kruipen”, zegt Jager, ,, Het redt zich altijd wel.” Jager, Warnar of een andere vrijwilliger blijven tijdens het spel altijd in de buurt om aanwijzingen te geven. ,,Elke groep denkt anders en doet anders. Wij weten natuurlijk hoe het in elkaar steekt. Het is leuk om te zien hoe anderen hiernaar kijken. Het is ook fijn om de escaperoom met z’n tweeën te draaien. De één let op, de ander is de ‘acteur’. Je leert de mensen wel kennen.”

De escaperoom is voor het dorp en de directe omgeving bedoeld. Toch zijn ook mensen uit omliggende dorpen welkom om het spel te proberen. ,,Ik moedig andere dorpen aan om dit vooral zelf te bouwen. In Idskenhuizen zou dit bijvoorbeeld ook goed kunnen.” De escaperoom is tot en met half oktober geopend. Wil jij het ook proberen? Neem dan contact op met dominee Warnar. Hij is op dinsdag, woensdag en donderdag te bereiken via . Kijk voor meer informatie over de escaperoom op www.pg-os.nl.  

Escaperoom
Een escaperoom is een interactief spel op een fysieke locatie waarbij een groep mensen samen puzzels, raadsels en uitdagingen ontdekken en proberen op te lossen binnen een bepaalde tijd. Deelnemers worden niet altijd opgesloten in een kamer. Ook in Scharsterbrug staan de deuren open. De eerst bekende escaperoom is in 2008 in Japan geopend. Vanaf de jaren 2010 zijn de spellen ook in Europa te vinden waarvan Nederland één van de koplopers is.

 (Foto's: De Zakenman)

8K0A7202

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl