Logo

industrieterreinSINT NICOLAASGA – De kavels op industrieterrein Slotmolen in Sint Nicolaasga zijn bijna uitverkocht. Van de 7,5 hectare zijn inmiddels zeventien kavels vergeven, negen in optie en nog drie vrij.

Op Slotmolen zijn ongeveer dertig kavels vrijgemaakt. ,,We zijn er bijna doorheen”, zegt Lourens Bergsma, senior economische zaken, recreatie en toerisme bij gemeente De Fryske Marren. De verkaveling wordt aan de behoefte van de koper aangepast. Een perceel wordt bijvoorbeeld in twee gesplitst of twee percelen worden een. ,,We hebben met regelmaat een herindeling.” De verkoop ging vorig jaar, tegen alle verwachtingen in, als een trein. Bergsma: ,,We merken dat ondernemers nu doorpakken, voordat de plekken zijn vergeven. Er wordt ook wel druk op de ketel gezet. Ze willen bijvoorbeeld een bepaald plekje hebben dat al onder optie is.”

'Geen noodzaak'
Dat Slotmolen er is gekomen, is een klein wonder. Provincie Fryslân zag de noodzaak niet van het industrieterrein. De plannen pasten niet in het provinciale beleid. Om het toch voor elkaar te krijgen, is er samen met buurgemeente Súdwest-Fryslân een regionaal bedrijventerreinenplan opgesteld. Ook is er afstemming gezocht met Heerenveen. ,,Door het in een provinciale regio te plaatsen, was het wel mogelijk.”

Bezwaar
Het oorspronkelijke bestemmingsplan kreeg een aantal bezwaren. Ondernemers en omwonenden waren bang dat op alle percelen ook zware industrie zich in Sint Nyk zou kunnen vestigen. Volgens de plannen was dat mogelijk, al was volgens Bergsma er een kleine kans dat het zou gebeuren. De Raad van State oordeelde vervolgens dat er meer differentiatie in de percelen moest komen. Die beslissing maakt dat zwaardere bedrijven (categorie 4) alleen op de grond aan de Windvaan gevestigd kunnen worden.

Crisis
Aan het begin van het plannenmaken in 2007 waren er veertig gegadigden. Een jaar later sloeg de economische crisis hard toe. De uitbreidingsplannen van de ondernemers verdwenen als sneeuw voor de zon. Ondernemers gingen over de kop en anderen hielden de hand op de knip. Bergsma: ,,De klappen vielen vooral in de bouw. Laat dat nou net de specialiteit van Sint Nicolaasga zijn.” Ook de aanverwante sectoren als installateurs en tegelbedrijven zetten de plannen in de ijskast. Zij behielpen zich liever met de bestaande situatie dan de gok te nemen. Nu is het andersom. Ondanks deze coronacrisis willen de ondernemers uitbreiden. ,,Dat heeft ons wel verbaasd. Dat ondanks alle onzekerheden de bouwgrond zo snel wordt verkocht. We hadden eigenlijk op nog een klap gerekend. Het houdt de investeringen toch niet tegen.”industrieterrein 2

Ondernemer
Een van de ondernemers op het industrieterrein is Siemen Zijlstra van Zijlstra Betonafwerking uit Sint Nyk. Hij heeft samen met twee partners twee bedrijfsverzamelgebouwen neergezet, goed voor vierduizend vierkante meter. Zijlstra was een van de veertig ondernemers van het eerste uur. ,,Wij zochten al jaren naar een geschikte plek. Deze plannen waren ideaal totdat de economische crisis toesloeg. We hadden al een optie genomen, maar in de recessie hebben wij de plannen eerst maar aan de kant gegooid. De risico’s waren te groot en de grond te duur.”

Zijlstra stapte twee jaar geleden opnieuw in. Dit keer konden de plannen wel doorgaan. Inmiddels staat het eerste deel van de Slotmolenunits. Deze zijn allemaal verkocht. Hierin zijn onder andere een hovenier, voegers, metselbedrijf en een aantal zzp'ers gevestigd. Over twee weken gaat de schop voor het tweede pand in de grond. Hiervan is de helft van de units al verkocht. Zijlstra verwacht dat het gebouw in september van dit jaar worden opgeleverd. Genoeg is het niet, volgens de ondernemer. ,,We hadden nog wel een kavel kunnen vullen.”

Prijs
Industrieterrein Slotmolen is een duur project voor gemeente De Fryske Marren geweest. De prijs per vierkante meter voor een kavel ligt tussen de 65,00 en 72,50 euro. Inpandige bedrijfswoningen hebben eenmalige toeslag van 30.000 euro. ,,We kregen aan het begin commentaar op de prijs. Deze zou volgens de ondernemers te hoog zijn, maar het kon niet goedkoper. Aan kostbare grond hangt een prijskaartje. Het is geen weggeefhoekje.” Meer uitbreiding in Sint Nyk zit er de komende jaren niet in. ,,Dit project was al uitzonderlijk en het is voorlopig de laatste keer. Of het genoeg is, dat weet ik niet. Ik denk dat de meeste ondernemers met plannen nu wel actie hebben ondernomen.”

Economie
Gemeente De Fryske Marren schiet er met de verkoop bij in. De doelstelling van de gemeente was om onder de streep op nul uit te komen. ,,Dat is ons niet gelukt. Het kan niet uit. De grond was een dure aankoop. Daarnaast kost het bouwrijp maken van landbouwgrond veel geld en tijd. Door de snelle verkoop van de laatste kavels haalt de gemeente de schade iets in. Maar we doen het ook niet voor onszelf. We creëren het industrieterrein voor de economie om werkgelegenheid voor de inwoners creëren. Tachtig procent van de werkgelegenheid komt namelijk uit de bestaande bedrijven. Door deze een mogelijkheid tot uitbreiding te bieden, help je de economie op gang. Daar doe je het voor.”

(Foto's: De Zakenman)

industrieterrein 3

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl