Logo

20200412 101734SINT NICOLAASGA – De negen bewoners van het Thomashuis in Sint Nicolaasga staan niet teveel stil bij corona. ,,We hebben het er zo weinig mogelijk over. Praten over corona levert de bewoners alleen maar angst en stress op”, zegt zorgondernemer Henk Veurman, ,,Corona is zo’n abstract begrip waarover nog zoveel onduidelijkheid is, dat het beter is om het er niet al te veel over te praten binnen de groep.”

Henk Veurman krijgt regelmatig vragen van de bewoners. Mag ik nog wel knuffelen? Moet ik een mondkapje op? De bewoners willen ook weten wanneer het is afgelopen. ,,Dat weet ik ook niet. We hebben onze verdrietjes hierover gehad. We proberen zoveel als mogelijk neutraal te zijn hierin en  gezellig te hebben met elkaar en vooral niet in angst gaan zitten. Met dagelijks gezonde voeding, genoeg beweging en weinig stress willen we proberen het immuunsysteem van iedereen zoveel mogelijk op peil te houden.”

Het Thomashuis heeft het virus tot op heden buiten de deur weten te houden, maar de lockdown viel de bewoners erg zwaar. Zij mochten maandenlang niet naar hun familie toe, zo ook niet met bijvoorbeeld hun verjaardag. Ook bezoek ontvangen was even niet mogelijk. ,,Wel zorgden we er voor dat ze buiten elkaar zo nu en dan op afstand konden ontmoeten onder de afdak met de houtkachel aan.”

Zorgondernemers Henk Veurman en Carin Stuyt hebben de bewoners vanaf het begin afgeleid van de zorgen. ,,We zijn veel gaan wandelen, fietsen, sporten en hebben gezellige activiteiten ondernomen om de dagen te vullen. Het heeft zeker ook iets positiefs gebracht qua verbinding met elkaar.”

De dagbesteding is inmiddels weer begonnen. Een viertal bewoners vond de rust van het huis erg fijn en wilde niet meer naar het ‘werk’. ,,Het haalt hun uit hun ritme, ze moeten met het busje mee en steeds schakelen. Voor hen hebben we nu de schuur tot dagbesteding omgebouwd tot ieders tevredenheid. Dit is ook iets wat eigenlijk door corona is ontstaan en wat wij uiteindelijk allemaal als zeer positief ervaren.”IMG 1162

Henk Veurman hoopt op meer versoepelingen. Dat zou de wereld van de bewoners van het Thomashuis groter maken. ,,Ik zou graag willen dat we klusjes in de buurt op kunnen pakken met de bewoners. Even samen bij iemand anders bijvoorbeeld de tuin doen, een praatje maken en een bakje koffie drinken. Dan heb je interactie met andere mensen. Dat doet de bewoners altijd erg goed.”

Een aantal bewoners heeft drie weken geleden de eerste prik gekregen. ,,Het is nog wachten op de tweede. Er blijft ook dan na de tweede vaccinatie nog steeds veel onzeker. Het risico op besmetting blijft, maar we zijn en blijven optimistisch!”

(Foto's: Thomashuis)

(c) 2014 - 2018 DeSintNykster.nl