Logo

schoonmaakactie 5SINT NICOLAASGA – Reinier van der Werf (9) uit Sint Nicolaasga maakt zich zorgen over de natuur. Samen met zijn vrienden Sven en Thijs Zuchowski (beiden 9) ruimt hij daarom regelmatig zwerfafval op. Op World Cleanup Day zetten ze als de ‘Afvaljagers’ samen de schouders eronder.

De keukentafel aan It Sein ligt vol met boeken, opruimgerei en voorbeelden van plastic in het dagelijks leven. De zesde groepers van It Klimmerblêd zijn druk met elkaar aan het discussiëren. Wat is slechter voor het milieu: een sigarettenpeuk of kauwgom? En hoe kun je thuis minder plastic gebruiken? Het zijn vragen waar de jongens serieus mee bezig zijn. Hun motivatie is duidelijk. ,,We doen dit voor de natuur. Ik hoop dat wij later een betere natuur dan nu hebben, zonder zwerfafval”, zegt Sven.

(Foto: De middagploeg bestaande uit Amber, Lieke, Mirthe en Reinier ruimde zaterdag een berg afval op)

Plastic soup
In een boek staat een foto van een dode vis. Het dier is opgesneden en de inhoud van de maag is ernaast gelegd. De buik zat vol plastic. Het maakt indruk op de jongens. Reinier: ,,Nu is er een meelworm ontdekt die plastic kan eten en verteren. Het gaat niet snel, maar hij kan het wel.” Sven: ,,Wetenschappers proberen nu die darmen na te maken.” Volgens de jongens helpen dit soort ontdekkingen goed bij de bestrijding van de ‘plastic soup’. Reinier toont een glazen potje met daarin de ‘plastic soup’; rode en blauwe stukjes plastic schuiven door het potje. Onderin ligt een laagje dat lijkt op zand. Toch is ook dat plastic. ,,Dit drijft allemaal in de zee”, legt hij uit, ,,En dan heb je ook nog microplastic. Dat kun je alleen door een microscoop zien.”

Stom
Op tafel ligt een tasje met dagelijkse voorwerpen: kunstgras, schuursponsje en een tandenborstel. Overal zit plastic in verwerkt. De restanten vinden de afvaljagers regelmatig op straat terug. Het meeste afval in Sint Nyk ligt in de bosjes, bij de voetbalvelden en bij het schoolplein. De jongens vinden hier blikjes, waarschuwingslinten van de eikenprocessierups, sigarettenpeuken en chip verpakkingen. Reinier: ,,Ik vind het stom dat mensen het niet in de prullenbak gooien. Zo moeilijk is dat niet.”

Hobby
De ‘hobby’ van Reinier begon in groep vier, nu anderhalf jaar geleden. Afke: ,,Reinier vroeg zich op een dag af waarom er zoveel afval op straat ligt. Hij wilde hier graag wat aan gaan doen. Dit wil je natuurlijk wel stimuleren.” Reinier heeft materiaal van de gemeente gekregen voor de World Cleanup day zoals grijpers, oranje hesjes en vuilniszakken voor alle deelnemers. Het opgehaalde zwerfafval mochten de afvaljagers maandag samen met de geleende spullen bij het milieuterrein inleveren. schoonmaakactie 1

Sport
Reinier houdt niet van sporten, maar ziet het opruimen als een sport. Moeder Afke van der Werf: ,,Hij wandelt genoeg. Als zijn broer moet voetballen, dan gaat Reinier langs de lijn afval rapen.” Het is dan ook Reinier die zijn familieleden met de neus op de feiten drukt. De jongste telg van het gezin wijst zijn moeder op haar watergebruik bij het tandenpoetsen. De dop van de pot chocoladepasta moet het ontgelden. De voorliefde van zijn zus is niet goed voor het milieu: er wordt teveel plastic voor gebruikt. ,,Maar ze vindt het zo lekker, dus daar kan ik niet zoveel aan doen.” Andere stappen zijn wel gezet. De familie leest boeken over recycling, het brood van de bakker gaan mee in een katoenen broodzak en een oud T-shirt wordt tot draagtas omgetoverd.

Zwerfvuil
Thijs en Sven hebben dankzij Reinier ook de smaak te pakken gekregen. De broers ruimen afval rond het schoolplein op. Op vakantie zagen ze heel veel zwerfvuil op een parkeerplaats. ,,Maar we hadden geen vuilniszak en handschoenen bij ons”, zegt Thijs, ,,We hebben het dus niet opgeruimd.” Reinier heeft daar wel een oplossing voor. Als supporter van Schoon heeft hij standaard een vuilniszakje, zo groot als een poepzakje, mee. De broers Zuchowski zetten kleine stapjes op het opruimpad. Sven heeft onlangs samen met de oppas van oude zeepjes, nieuwe gemaakt. ,,En we hebben een prikmachine voor frisdrank!”, roept hij enthousiast, ,,Dat scheelt heel veel plastic flessen.” De jongens vissen met een bootje plastic uit de sloten, maken melding van gedumpte kranten en ruimen waterballonnen op.

Een op de vier
Volgens de cijfers zou Nederland vrij van zwerfafval zijn als één op de vier mensen elke dag één stukje op zou ruimen. De drie hopen dan ook dat mensen meehelpen om hun omgeving schoon te houden. Thijs: ,,Als iedereen het afval in de prullenbak zou gooien, dan hen je geen zwerfafval meer. Dan is het probleem opgelost.”

(Foto: Sven, Thijs, Mette en Reinier maken zich 's ochtends klaar voor de opruimactie)

(Foto's: De Zakenman)

 

 

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl