Logo

corona 2020 4SINT NICOLAASGA – De uitbraak van het coronavirus ontwricht ook samenleving in de dorpen rond Sint Nyk en Langweer.  De Zakenman maakte een verhaal over de gevolgen. Vandaag deel twee van de drie.

Ondernemers zoeken naar andere verdienmodellen. Veel kiezen ervoor om te bezorgen. Slagerij Dol in Langweer brengt de komende weken, als de klanten daarom vragen, de bestellingen aan huis. Via het vaste telefoonnummer kunnen de bestellingen worden doorgebeld of gewhatsappt. De betaling gaat via de mobiele pinautomaat. Bakkerij Langweer bezorgt ook bestellingen. Klanten kunnen deze telefonisch doorgeven.

Snack per brommer
Bar De Gaast in Sint Nicolaasga komt ook bij de mensen thuis. De komende weken mogen in de bruine kroeg geen biertjes meer worden getapt, maar het cafetaria kan nog wel draaien. Eigenaar Lammert de Boer gaat met hulp van de plaatselijke brommerploeg snacks bezorgen. Het is voor het eerst. De Boer heeft geen enkele ervaring met een bezorgdienst. ,,Wy moatte wat besykje”, zegt De Boer, ,,Ik tink dat dizze krisis seker de helte fan de omset kostet. As wy neat dogge, witte we seker dat wy neat fertsjinje.”

Klanten van Bar De Gaast kunnen van donderdag tot en met zondag telefonisch hun bestelling doorgeven. Personeel en vrijwilligers brengen op een Thomas-brommertje het eten tot aan de deur. Afhalen wil De Boer ook aanbieden, maar daarover wisselen de berichten. ,,We witte net of dat it mei. It iene momint is it wol tastien, it oare momint net mear.” De landelijke maatregelen aan de kant zetten, doet De Boer niet. ,,Ik fyn dat wy de maatregels moatte respekteare. Hoe mear we nei de eksperts lústerje, hoe grutter de kâns dat it virus oplost. Dan kinnen wy miskien wer gewoan troch yn’e simmer.”

Cateraar aan huis
Eetboerderij De Blaauwpleats in Sint Nicolaasga bezorgt vanaf nu de maaltijden. Klanten uit Joure, Sint Nicolaasga, Scharsterbrug, Idskenhuizen, Langweer en aangrenzende dorpen kunnen online hun bestelling plaatsen. ,,Afhalen kan ook, maar bij voorkeur niet”, zegt eigenaar Edward Luttikhuis. De kok zet de bestelling in geval van afhalen in de hal waar de klant het van de tafel kan pakken. Betalen gebeurt contactloos via de pin of een Tikkie.corona 2020 1

De cateraar van de Blaauwpleats is op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Niet om winst te maken, maar om quitte te spelen. ,,Het verbieden van evenementen heeft mij tot nu toe veel geld gekost. Meerdere familiefeesten zijn afgelast en het grote feest van honderd jaar Sportclub Joure ging op het laatste moment ook niet door. Begrijp mij niet verkeerd: de maatregelen van het kabinet zijn goed. De gezondheid gaat altijd voor, maar ik wil niet stilzitten.” De Blaauwpleats heeft normaal gesproken zestien mensen aan het werk, van wie twee in vaste dienst zijn. De twee medewerkers hoopt Luttikhuis dankzij de catering aan het werk te houden.

De digitale bemiddelaar Thuisbezorgd heeft Luttikhuis niet nodig voor zijn plannen. ,,Die vraagt dertien procent van iedere bestelling. Dat vind ik zonde. De oproep op Facebook doet het voor mij ook. Ik kreeg hier zoveel positieve reacties op. Dat doet mij echt goed.” De cateraar is niet positief gestemd: ,,Ik denk dat de crisis nog maanden gaat duren.”

(Foto's: De Zakenman)

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl