Logo

190523 WSV Historie hfdSINT NICOLAASGA – Het had maar weinig gescheeld of de verenigingshaven aan het Westend in Sint Nicolaasga viel in de jaren zeventig in commerciële handen. De geschiedenis werd anders geschreven. Het dorp wierp de reddingsboei. De watersportvereniging is daardoor nog altijd een bloeiende club en mag dit jaar vijftig kaarsjes uitblazen. Op zaterdag 25 mei is een groot jubileumfeest, maar wel op z’n ‘Sint Nyksters’. ,,Alles draait op frijwilligers, mei in soad romte foar gesellichheid.”

Een speciale jubileumcommissie met vertegenwoordigers uit alle geledingen van de vereniging is al twee jaar bezig met de voorbereidingen van het halve-eeuw-feest. Bij voorgaande jubilea werd, los van diverse watersportactiviteiten, gekozen voor een revue. ,,Dat kostet in bealch fol tiid en it is dreech om dêr minsken foar te finen”, vertelt Harm Negerman, die namens de evenementencommissie bij het jubileum betrokken is.

Gekozen is er voor een film over de Watersportvereniging. Cameraman Harm Nijholt en zijn vrouw Lammie uit Oldeouwer hebben een jaar lang meegedraaid met alle activiteiten, die er in en rondom de haven hebben plaatsgevonden. ,,Himmeldei, konserten fan De Headammers, it jeugdsilen, mar ek de fergaderingen binne op byld fêstlein”, legt oud-havenmeester John Jonkman uit. De film duurt in totaal een uur en laat ook interviews zien met de huidige en voormalige voorzitters en havenmeesters van de WSV. Bovendien staat oud-burgemeester Bert Kuiper voor de camera. Het eindresultaat wordt tijdens het speciaal avondprogramma op de jubileumdag getoond.

190523 WSV HistorieDe geschiedenis van de watersportvereniging is bijzonder. ,,It begûn allegear mei it opspuitsjen fan sân it de put by de Headammen foar de fiaducten fan de sneldyk troch de Tsjûkemar”, steekt Petra Kramer van de jubileumcommissie van wal. ,,Dêrtroch koene de Sint Nyksters net mear mei harren boatsjes oer de Ald Feart nei de mar komme. Der wie in nij plak nedich en dat is dit wurden.” Om in aanmerking te komen voor het pachten van de haven richtten Hennie Steneker, Thaeke Kuipers en Herman Gras de watersportvereniging op. In totaal sloten 45 leden zich aan.

De haven werd een paar jaar later later gekocht. ,,Dat moast wol, om’t der in kommersjele gegadigde by de gemeente oankloppe. De eartiidse wethâlder Mient Boonstra fan Doanjewerstal hat himder hurd foar makke, dat de haven yn it besit fan de WSV bleaun”, blikt Jacob Jellesma, ,,Mar de feriening hie net genoch jild op de bank. Sint Nyksters koene doe by Van der Leest donaasjepapierkes ynleverje om de WSV te stypjen. Binnen in wike waard der hûndertûzen gûne ophelle. Sa is foarkaam dat de haven yn kommersjele hannen falle soe.”

190523 WSV Historie0Onder de paraplu van de watersportvereniging zijn zo’n dertig jaar geleden ook de zeer actieve evenementen- en zeilcommissie en Shantykoor De Headammers ontstaan. De haven zelf is in al die jaren flink gegroeid. In 1996 waren er twee steigers, aan de noord- en zuidkant van de haven. Inmiddels liggen acht steigers vol met boten en is het aantal ligplekken drie keer zo groot.

John Jonkman benadrukt dat het succes best bijzonder is, gezien de ligging van de haven. ,,It leit dochs wat ôfgelegen, mar troch de lege priis, de wurkloadsen en de boatkraan is it oantrekkelik.” Roelof Lolkema knikt instemmend. ,,Mar it grutte geheim is dochs is de bining, it ferieningsgevoel.” Sanne Bos is het daarmee eens. ,,Dat passet ek by Sint Nyk. Alles draait hjir op frijwilligers en om de gesellichheid. Dêrtroch is de allegoaryske optocht ek in grut súkses. It wurdt ús ek al mei de brijleppel ynjitten. Dat begjint mei Jeugdspoar foar de jonge jeugd en dat giet troch yn De Wissel en KPJ foar de âldere jongerein. Dêr organiseare se wer aktiviteiten foar de jongste jeugd.” ,,Sa is mear as de helte fan it doarp fan generaasje op generaasje aktyf yn it ferieningslibben”, stelt Harm Negerman. ,,Mar nei de tiid wol in glêske bier”, haakt John Jonkman in.

190523 WSV Historie2De binding is ook in de haven terug te vinden. Een groot deel van de 750 leden helpt in het voorjaar tijdens de jaarlijkse Himmeldei. De jaarvergadering wordt altijd door meer dan honderd mensen bezocht. ,,Sa ha we ek leden út Dútslân, dy’t oanjouwe troch de bining mei de minsken harren lisplak as in twadde hûs te sjen”, zegt Jacob Jellesma. Roelof Lolkema merkt dat er binnen de vereniging een grote bereidheid is tot zelfwerkzaamheid. ,,Dêrtroch kinne we de prizen ek leech hâlde. Oars moatte we foar dat wurk kreften ynhiere. Omdat we it sels dogge, betelje de leden miskien wol trijehûndert euro yn it jier minder foar in lisplak. Dêrom lizze we dêr yn ús ledenblêd Het Kompas eltse kear de nadruk op.”

Sanne Bos merkt wel dat er sprake is van vergrijzing in de haven. Toch ziet ze dat nadrukkelijk de aansluiting met de jeugd wordt gezocht. Bijvoorbeeld door het opknappen van het zwemmersplekje en het jeugdzeilen. ,,Sy binne wol de takomst fan ús feriening. We hoopje dat se aanst, as se âlder wurde, mei harren bern wer nei de haven werom komme.”

(Archieffoto's: De Zakenman)

190523 WSV Jubileumcommissie

Jubileumcommissie: (vlnr) Sanne Bos, Jacob Jellesma, Petra Kramer, Roelof Lolkema, Harm Negerman en John Jonkman

190523 WSV Historie1

190523 WSV Historie3

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl