Logo

170315 Stemmen stemhokjeDeSintNykster.nl analyseerde de uitkomst van de Kamerverkiezingen. Wat was er gebeurd als alleen de inwoners van het werkgebied van de lokale nieuwssite het voor het zeggen hadden?

Aan de hand van de uitslag heeft de redactie een zetelverdeling gemaakt. Uit de analyse blijkt dat de formatie in ieder geval een stuk makkelijker was geweest. Het CDA is na de verkiezingen namelijk de grootste in het gebied met 38 zetels. VVD wist er hier één minder te verzamelen. Samen hadden zij de benodigde 75 zetels gehaald en was er een Kabinet Buma-Rutte gekomen.

Van de zes stembureaus in ons gebied gingen bij vier de meeste stemmen naar het CDA. De VVD werd de grootste in Langweer en Scharsterbrug. De PVV is opgeteld de derde partij, maar met de omgerekende vijftien zetels wel fors kleiner dan CDA en VVD. D66 verzamelde er twaalf en de SP elf. PvdA en Groenlinks krijgen omgerekend beide negen zetels, al kreeg de partij van lijsttrekker Lodewijk Asscher wel iets meer stemmen. 50Plus zou hier vijf zetels krijgen, ChristenUnie vier, Partij voor de Dieren drie, net als Forum voor de Democratie. VoorNederland en de SGP komen op één uit. Onderling zouden er nog twee restzetels te verdelen zijn. Alle andere partijen kregen niet voldoende stemmen om de virtuele kiesdrempel te halen.

Diagram Verkiezingen def

In de uitslagen van de zes stembureaus vallen nog een aantal andere zaken op. Zo is GeenPeil de enige van alle 24 partijen die geen enkele stem kreeg. Twee mensen stemden op DENK, twee op de Vrijzinnige partij en twee op de Libertarische Partij. Alle overige deelnemers aan de verkiezingen wisten meer stemmers voor zich te winnen. In ons gebied stemden maar twee mensen blanco.

Stembureau Doniahiem in Sint Nicolaasga heeft de twijfelachtige eer om de meeste ongeldige stemmen in de gemeente De Fryske Marren te verzamelen. Maar liefst acht mensen vulden daar hun stembiljet niet correct in. In ons gebied lag de opkomst bij alle stembureaus boven de tachtig procent. Het opkomstpercentage bij Doarpshûs It Spantsje in Tjerkgaast kwam zelfs op 89,32 procent uit.

(Foto: De Zakenman)

(c) 2014 - 2023 DeSintNykster.nl