Menu

zoeken

160429 HoveniersbedrijfSCHARSTERBRUG – De groei, die het hoveniersbedrijf van Roel Dijkstra uit Scharsterbrug en zijn kompaan Hans van der Berg in 25 jaar tijd heeft doorgemaakt, was onverwacht. Het aanspreken van hun netwerk en mond-tot-mond-reclame is uiteindelijk de sleutel naar het succes. ,,Troch de kombinaasje fan ûnderhald en it oanlizzen fan tunen ha we net folle lest hân fan fluktuaasjes yn 'e ekonomy”.

De meest gedenkwaardige klus van Hoveniersbedrijf Van der Berg/Dijkstra werd volgens Dijkstra vorig jaar opgeleverd. ,,By it nije Swimfun op 'e Jouwer binne we sawol binnen as bûten oan 'e slach west. Sa'n klus ha we nea earder han.” Het hoveniersbedrijf realiseerde in het entreegebouw een schildpaddenvijver met daar een brug overheen. ,,In leuke opjefte. Yn in lege hal ha we my foly in wettertichte fiver makker, mei it benedigde filtersysteem en ferlochting. Myn skoanheit hat in tou flochten en we foar it earst mei kuenstplanten wurke.” Buiten plaatste het hoveniersbedrijf palmbomen en legde het keien rondom het zwembad, vanwege de tropische uitstraling. Ook de werknemers uit Dronten staken de helpende hand toe vanwege de strakke deadline. ,,Bekinden sprutsen mei oan: 'Nea witten dat jim safolle personiel yn tsjinst hie'”, lacht de inwoner van Scharsterbrug.

Het hoveniersbedrijf telt op dit moment acht man. Vier werken er vanuit Dronten en vier bij Roel Dijkstra vanuit Scharsterbrug. De onderneming is gestaag gegroeid, vooral door de kracht van het eigen netwerk. ,,We ha beide foar hoveniersbedriuw Donker wurke, mar dy die mear grutte gemeentelike projekten. Hans van der Berg is wat âlder as dat ik bin, mar it ydee om tegearre in bedriuw te begjinnen lokke my gelyk oan.” Met werk rondom Almere kon het duo een goede start maken. ,,Boppedat wie my heit altiten begeliedend túnman by Wilhelminaoord yn Sint Nyk. Hy gie mei de VUT en wy mochten syn ûnderhâldsrûte oernimme”.

Met tuinklussen voor kennissen uit Sint Nyk en omstreken en vooral het groenonderhoud bij Maeykehiem is een mooie basis gelegd voor het bedrijf. ,,Al gau koe der in famke foar ús oant it wurk . ” De klussen in Flevoland hielden aan, met name ook door de ontwikkeling rondom Almere. ,,Komplete doarpen binne dêr út de grûn stampt. Repetearend wurk, mei al dy postsegeltunen”.

Tuinonderhoud is nog steeds een belangrijke pijler onder het bedrijf. ,,Dat is eins de basis en soarget foar kontinuiteit. It is in kwestje fan oeren meitsje. Mei de oanlis fan tunen krije jo de marges binnen.” Het hoveniersbedrijf heeft door deze strategie eigenlijk nooit veel last gehad van de fluctuaties in de economie. ,,De grútste ûnsekere faktor is it waar. De jongens moatte fansels wol harren oeren meitsje. De truc by ûnderhâld is om yn sa min mooglik tiid in hiel moai bield te meitsjen. As jo geregeld lâns komme, hâlde jo dat ek yn de fingers. Asto it sloere litst, wurdt dat hieltiten dreger.” Dijkstra erkent wel dat het soms een strijd is, omdat het aanleggen van nieuwe tuinen nu eenmaal specialistischer werk is. ,,Dan is it somtiden hiel drok, mar dat is ek ûndernimmen. Dat hat fansels ek syn sjarmes.”

Het omslagpunt in de onwikkeling van het bedrijf kwam toen de dame na dertien jaar vertrok. ,,Hans en ik binne doe om tafel sitten gean en ha ús ôffrege wat we dwaan moasten. Of we gean mei syn twaen troch of we gean groeien. It kaam wolris foar dat we doe troch de drokte oan minsken nee ferkochten. Dat wolle wy perfoarst fansels net.” Besloten werd om een loods in Dronten te kopen en werkruimte in Sint Nicolaasga te huren. ,,Dan moatte jo wol groeie om de hypotheek betelje te kinnen.” Met het juiste personeel is de groei ingezet. Het liefst werken ze zelf volop mee, toch liggen de taken van het duo steeds meer op het managende vlak. ,,Dat is ek wol leuk en wichtich. Ik soe it net erg slim fine as wy noch fjierders troch groeie”.

Niet alleen het bedrijf, ook het hoveniersvak is in 25 jaar flink veranderd. ,,It begûn yn in tiid sûnder minikraantjes. De yntroduksje fan dat soart fan masjientsjes hat it wurk wol minder belestend makke.” Waar complete tuinen voorheen met de hand werd onderhouden, kwamen er eerst apparaten die op aggregaten werden aangesloten. Inmiddels is die ontwikkeling al weer ingehaald door de introductie van elektrische accu's. Het ontwerpen van tuinen gebeurt nog wel veel met de hand. ,,Faaks wol ja, mar we ha no ek yn wurknimmer dy't it tekenwurk mei de komputer oppakt”.

En een kantoor? ,,Nee, we wurkje gewoan fan út hûs. As ik mei de boekhâlding oan de gang moat, dan doch ik dat noflik thúss.” De werkwijze biedt zowel Dijkstra als Van den Berg de mogelijkheid om het runnen van het hoveniersbedrijf te combineren met de huishoudelijke zaken. ,,Der is mear dan allinnich mar wurk. We hiene fansels folle earder grutter wêze kind, mar it gesin is ek hiel wichtich. Us wurkwize jout no bygelyks romte oan myn frou, dy't ek ambytieus is. Myn wurk moat dat net yn de wei stean.” De contacten tussen Van der Berg en Dijkstra vinden vooral telefonisch plaats. ,,We belje elkoar eltse wike wol”.

Een mijlpaal als 25 jaar is vaak een moment om vooruit te kijken. Het pad is nog niet helemaal uitgestippeld. Dijkstra gaat het liefst op de huidige wijze door., met mooie grote klussen als krenten in de pap. Zelf droomt hij weleens van de aanleg van een mooie tuin in een warm land of een langdurig project waar hij een oud huis met een verwaarloosde tuin een grote opknapbeurt geeft. ,,Miskien komt der noch is wat op myn paad.” En de toekomst van het hoveniersbedrijf? ,,It soe fansels wol moai wêze as it bedriuw wat wy opboud ha, bestean bliuwt”.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!