Menu

zoeken

04123151CarbidSchietenSCHARSTERBRUG - De locatie aan de Scharren, aan de westkant van Scharsterbrug, is op Oudejaarsdag ten onrechte aangewezen voor het carbidschieten. Dat blijkt uit de terugblik van de gemeente De Fryske Marren op de afgelopen jaarwisseling.

Volgens de analyse is de aanvraag uit Scharsterbrug voor de locatie onjuist beoordeeld en is die daardoor onbedoeld aangewezen. De gemeente heeft van twee inwoners klachten gekregen over de plek waar het carbidschieten werd gedoogd. Voor de aankomende jaarwisseling wordt er in overleg met betrokkenen en Plaatselijk Belang mogelijk naar een alternatieve locatie gezocht. 

Ook een inwoner van Sint Nicolaasga klaagde over het carbidschieten in zijn dorp. Daar ging het met name over het geluidsvolume van de knallen. Op de locatie bij manege De Oorsprong wordt naast melkbussen traditioneel ook geschoten met een tank van 2500 liter.

De gemeente blijft in haar commentaar op de klacht redelijk koel, omdat het carbidschieten in Sint Nyk al vele jaren op de huidige locatie plaatsvindt en ook het 'kanon' inmiddels een jaarlijks gebruik is. Bovendien heeft de organisatie de veiligheid goed geregeld met flyers bij de toegang, afzetting met linten en andere maatregelen om omstanders te beschermen en te waarschuwen. Wel heeft een ambtenaar van de gemeente de plek op Oudejaarsdag bezocht en zijn er foto's gemaakt van de gebruikte bussen en de tank.

De Fryske Marren kreeg in totaal acht klachten over de verschillende locaties in de gemeente waar het carbidschieten was toegestaan. Over andere plekken in het lezersgebied van DeSintNykster.nl kwamen geen meldingen van overlast binnen.

(Archieffoto: Persbureau Noordoost)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!