Menu

zoeken

191016 jeugdspoar auschwitz 3AUSCHWITZ (PL) - Het bezoek van Jeugdspoar aan Auschwitz heeft diepe indruk gemaakt. De 44 scholieren en hun begeleiders uit Sint Nicolaasga bezochten het vernietigingskamp woensdag. 

Begeleider Yme Nota ging vijf jaar geleden ook mee met de eerste reis van Jeugdspoar naar Auschwitz. Naar zijn idee is er een groot verschil tussen de beide bezoeken. ,,Toen was de jeugd letterlijk stil van alle indrukken. Bij de groep van dit jaar kwamen de emoties los. Met name in Auschwitz 1, het vernietingskamp, werd er gehuild."

De jongerenvereniging organiseerde in de aanloop naar het bezoek aan Auschwitz verschillende activiteiten om de scholieren voor te bereiden. Zo werd er een bezoek gebracht aan Kamp Westerbork. Veel indruk maakte ook de vertelling van Jopie Huisman-Hangjas. Als Amsterdams joods meisje werd zij in de Tweede Wereldoorlog in Idskenhuizen opgevangen. Zo ontkwam zij aan de Holocaust. 

De groep keert vrijdagavond terug in Sint Nicolaasga. Donderdag wordt nog een bestaande fabriek van Oscar Schindler in Krakau bezocht. Als Sudeten-Duitse industrieel werd hij bekend door zijn hulp aan de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is voor de jeugd ook een moment om alle indrukken die in Auschwitz zijn opgedaan te verwerken. 

(Foto's: Jeugdspoar)

Lees ook: 
Jeugd op weg naar Auschwitz
'Auschwitz' is geen schoolreisje

191016 jeugdspoar auschwitz 1

191016 jeugdspoar auschwitz 8



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!