Menu

zoeken

160915 Statushouders Langweer kritiek bordSINT NICOLAASGA – De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met het realiseren van tijdelijke woonunits voor statushouders. Met het gefaseerd realiseren van huisvesting voor asielzoekers met een verblijfsvergunning is Sint Nicolaasga één van de kernen die als eerste aan bod is.

Een meerderheid van de raad ziet de noodzaak om de statushouders te huisvesten. De gemeente kiest bewust voor een spreiding met kleine aantallen in diverse dorpen. Ook om de integratie te bevorderen. Inmiddels lijken de exacte cijfers bijna wekelijks te veranderen, waardoor er ook de vraag rijst of het huisvesten wel noodzakelijk is. Wethouder Durk Durksz stelt echter dat de inspanningsplicht voor De Fryske Marren onveranderd is. Met gefaseerd bouwen wordt wel ingespeeld op eventuele verschuivingen. ,,Want as sifers sadanich feroarje, dan is it fansels ûnsin om te bouwen. We bouwe net foar leechstân.”

CDA, FNP, PvdA en VVD dienden nog een amendement in om eventuele alternatieve locaties niet uit te sluiten. Verschillende dorpen hebben suggesties aangedragen. Het college is opgedragen om de mensen die alternatieven aandragen actief te ondersteunen bij het maken van een businesscase. ,,De alternatieve locaties moeten over drie maanden ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd en beoordeeld op haalbaarheid, draagvlak en ruimtelijke inpassing. Zo wordt ook duidelijk waarom alternatief eventueel niet mogelijk is”, verklaart fractievoorzitter Luciënne Boelsma. De partijen kregen het ook voor elkaar, dat er met de woningbouwcorporaties overlegd wordt om ook units voor regulier huurders beschikbaar te stellen.

De ChristenUnie was na bijna anderhalf uur debatteren de enige partij die tegen het volledige besluit stemde. Raadslid Haaije de Jong erkende het huisvestingsprobleem, maar verklaarde dat hij niet een dergelijk besluit onder zoveel druk wil nemen.

(Archieffoto: De Zakenman)

Lees ook: 
'Asielhuizen voor alle huurders'
'Dorpje bevordert integratie niet'



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!