Menu

zoeken

160613 Eend bij grafsteenEen eend heeft elf eieren uitgebroed op het graf van natuurboer Meindert Leenstra uit Idskenhuizen. Nazorger Henk Waterlander uit Sint Nicolaasga volgde de eend tot de kuikens uitkwamen.

Drie weken lang aanschouwde hij het tafereel vrijwel dagelijks. Echtgenote Tineke Waterlander maakte foto's. ,,It is frappant dat in ein út al dy grêven krekt dat fan him der út pikte. Hy wie natuerman yn ieren en sinen. Doe't er yn 2002 begroeven waard, fladdere tidens de tsjinst fan boppe út de tsjerke in flinter del nei syn kist. Dat wie in desimber; doe hearden der hielendal gjin flinters te wêzen.''

Waterlander kan er niet over uit. Het toeval is te groot om toeval te zijn. Zelf is hij ook natuurman en hij kwam vanaf zijn jonge jeugd al in de Noedpolder, waar Leenstra zijn vee liet grazen. Als in het voorjaar allerlei vogels hun nest met eieren hadden gevuld of jonge kuikens hadden, stelde hij het maaien van het gras doodgemoedereerd uit. ,,Noch foardat se hjir yn Fryslân oan neisoarch diene, wie hy dêr al drok mei dwaande.'' De beide neven van Leenstra senior, Meindert junior en Wiebe, hebben er nu hun bedrijf.

De elf eieren van de spierwitte eend met zwarte vlerken werden ontdekt tijdens het maaien. Henk Waterlander nam de zorg voor de broedende eend op zich. Rond de rooms-katholieke kerk zitten heel wat kauwen en kraaien, die best een ei of eendenkuikens lusten. Vandaar dat Waterlander moeder eend vrijwel dagelijks van voer voorzag. ,,Dan hoechde se yn elts gefal net fan it nêst ôf om iten te sykjen en sa krigen de roeken gjin kâns om it nêst leech te fretten.''

Na drie weken kwamen de kuikens uit het ei. Waterlander hoorde de jongen op een gegeven in de schaal en ,,ik sei tsjin Tineke dat it net mear as in dei duorje soe.'' De volgende ochtend waren er al vier uit het ei gekropen en later op de dag allemaal. Onder geen beding mochten moeder eend en haar kroost in de vijver van de pastoor, want daar lagen de meeste kauwen en kraaien op de loer. ,,Tineke en ik ha se doe oer dat hiele lange begraafplak fan foaren hielendal nei de feart efteroan begelaat. It lytste pykje koe net meikomme en dat ha'k no en dan optilt en wer by de ploech setten.'' Moeder eend liet dat toe.

De eend had een mooi beschut plekje bij de grafsteen van Meindert Leenstra, die in december 2002 op 76-jarige leeftijd aan kanker overleed. Vlak voor zijn overlijden kon hij met zijn familie nog de natuurfilm bekijken, die Henk Waterlander over zijn Noedpolder had gemaakt.

160613 Nest bij grafsteen160613 Nest bij grafsteen ei in hand

160613 Nest bij grafsteen Henk luistert160613 Nest bij grafsteen moedereend broedt

160613 Nest bij grafsteen kuiken160613 Nest bij grafsteen wandeling

160613 Eend in de sloot



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!