Menu

zoeken

160624 Scharsterrijn Jan BootsmaBOORNZWAAG – Een eigen chalet met een bootje. Vijftig jaar geleden werd atersportpark Scharsterrijn, toen nog 'Caravanpark', in Boornzwaag geopend. Met veel plezier komen de vaste gasten, vertegenwoordigd in een coöperatie, naar hun vakantiestek. ,,Ferrin is der eins net”.

Parkeheerder Jan Bootsma heeft het er maar druk mee. Vanwege het vijftigjarig bestaan staat voor leden van Watersportpark Scharsterrijn begin augustus een groot feest op het programma. ,,Dat is noch best in soad regelwurk”, legt hij uit, ,,Jo wolle it by sa'n jubileum foar eltsenien sa leuk mooglik meitsje.” Bootsma regelt alles tussen de bedrijven door, want de dagelijkse gang van zaken gaat ook door. Als beheerder is hij verantwoordelijk voor onder andere onderhoud en administratie. ,,De moaiste baan fan de wrâld. De totale soarch oer it park en de frijheid sprekke my oan. Boppedat ha'k eltse dei kontakt mei minsken dy't op fakânsje binne”.

De oorsprong van Watersportpark Scharsterrijn ligt bij Johan Henri Zorab. Zijn plannen voor de grootschalige ontwikkeling van de waterrecreatie hield mensen vanaf de jaren vijftig in de greep. Resultaat was de komst van De Woudfennen met een aantal schiereilanden, die verbonden zijn met één centraal punt. Op 8 september 1966 werd 'Caravanpark Scharsterrijn' officieel opgericht. Later is het recreatiegebied opgedeeld in drie gedeelten, waarvan 'Scharsterrijn' de grootste is. Een speciale vereniging is in het leven geroepen om de percelen grond aan leden in gebruik te geven. In 1970 werd er voor het eerste een permanente beheerder in dienst gesteld. Tot op de dag van vandaag is hij de enige betaalde kracht van de coöperatie.

Bootsma was voorheen havenmeester in Stavoren, maar moest na een reorganisatie drie jaar geleden naar ander werk zoeken. Hij reageerde op een vacature van Watersportpark Scharsterrijn en sindsdien is hij daar aan de slag. ,,Wat my fuortendalik opfoel wie dat it o sa netsjes is op het park. De ynfrastruktuer leit der goed by en der is gjin rommel te sjen.” Bootsma denkt dat de netheid een gevolg is van de coöperatieve constructie. ,,De minsken keapje grûn en binne mei syn allen eigner fan it park. De minsken meie harren akkommodaasje net ferhiere, dus it binne altiten deselfde gesichten dy't jo hjir sjogge. Dan ha jo affiniteit mei it park en leit alles der picobello bei. Fan rommel of lúdoerlêst ha wy nea lêst”.

160624 Scharsterrijn Boornzwaag,,De minsken komje hjir foar de rêst, romte en natuer.” De coöperatie telt op dit moment 250 leden, die 294 stukken grond bezitten. ,,Ferskate leden ha dus twa of somtiden sels trije stikjes grûn. It oantal leden is yn 'e jierren wat werom rûn. Dat hat der mei te krijen dat der sa no in dan in stikje grûn fan de buorman oernaam wurdt.” De leden komen niet alleen uit Friesland en Nederland, maar – een klein aantal – ook uit Duitsland. ,,De leden binne in soad op harren sels. Iens yn 't jier ha we klussedei, wêr we mei syn allen it lêste snoeiwurk dogge of wat dan ek mar. Fasiliteiten binnen der net, we organiseare bygelyks gjin bingo-jûnen, want de minsken hoege net fermakke te wurden”.

Op het park zijn wel een sportveld en een speeltuin aanwezig. Ook zijn er twee sanitaire voorzieningen. ,,Yn it ferline wie dat mear, mar de minsken ha hieltiten mear foarsjennings yn harren húske.” Recentelijk is er geïnvesteerd in led-verlichting op het hele park. Ook de speeltuin is opgeknapt, de beheerderswoning is verbouwd, het machinepark vernieuwd en de walbeschoeiing aangepakt. ,,Alles is by de tiid. De ynkomsten komme fan de leden, dus ús begrutting is altiten slutend. Al reint it tolve moannen yn 't jier, troch dizze konstruksje hawwe goed of min waar gjin ynfloed op de ynkomsten”.

Het vijftigjarig bestaan van Watersportpark Scharsterrijn wordt op 6 augustus gevierd met een besloten feest voor jong en oud.

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!